Sörensen ondanks tijdstraf in oranje leiderstrui

GRONINGEN, 28 AUG. Rolf Sörensen heeft gisteravond in Groningen de oranje leiderstrui in de Ronde van Nederland overgenomen van Jeroen Blijlevens. De Deense renner uit de Rabobankploeg dacht dat hij ook de vierde etappe had gewonnen. Hij legde de tijdrit over 25,7 kilometer met 32,01 minuut wel als snelste af, maar kreeg later van de jury twintig seconden tijdstraf. Sörensen liet zich volgens de jury te vaak uit de wind zetten. De etappezege ging nu naar de Oekraïener Sergei Gontchar, die zes seconden langzamer was.

Vooraf was al bekend dat de tijdrit over 25,7 kilometer het klassement op zijn kop zou zetten. Organisator Paul Nouwen hoopte op oud-Tourwinnaar Jan Ullrich. “Want dat geeft onze ronde internationale allure.”, sprak hij toen hij zag dat de Duitser zich in de regen handhaafde in de meute achter de sprinters. Ullrich is echter een mooiweerfietser. Een lekke band na een paar kilometer tastte zijn moraal aan, waarna hij plichtmatig naar de negende plaats fietste. Gontchar was een andere kanshebber, maar niet bepaald een tot de verbeelding sprekende figuur. Iedere wielerliefhebber kende wel Rolf Sörensen uit Denemarken, de 33-jarige specialist van korte etappewedstrijden en lange klassiekers. Twee jaar geleden won hij de Ronde van Nederland.

In het winderige en natte Drentse land onder Groningen joeg de Deen niet alleen op de overwinning in de tijdrit maar ook op een onneembare positie aan de kop van de rangschikking. Halverwege mat de jury zestien seconden voorsprong op Gontchar, de beste tot dat moment. De Rooy ging reglementair in de fout door naar de renner toe te rijden en hem de winst toe te schreeuwen, want wind en meerijdende motoren maakten duidelijke teksten via de luidspreker onmogelijk. Van Rooy kreeg een waarschuwing. Meteen daarna reed Sörensen zijn voortube lek, wat een vertraging van zo'n vijftien seconden opleverde. Toen de Deen weer op zijn fiets zat, maakte De Rooy zijn tweede overtreding door zijn renner toe te roepen: “Je kunt de tijdrit nog winnen!”

Na afloop kreeg Sörensen zijn tijdstraf, De Rooy kreeg een boete van 300 gulden. Gontchar won de tijdrit, Sörensen behaalde de oranje trui met slechts drie seconden voorsprong op de Rus Ekimov. De Rooy: “Ik heb regels overtreden maar ik weet dat mijn renner er geen voordeel van had.” Sörensen kon zich vreselijk opwinden maar nam het zijn ploegleider niet kwalijk. “Laten ze zich meer om de veiligheid bekommeren”, vond de Deen, die kansen op de eindzege behield, al zal het nog twee dagen spannend blijven. De Rooy ten slotte: “Als de jury de wedstrijd in de geest van de wedstrijd had geleid en zonder lekke band, stond Sörensen nu 43 seconden voor in plaats van drie.” (ANP)