Resolutie VN over aanslag Lockerbie

NEW YORK, TRIPOLI, 28 AUG. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft gisteren unaniem een resolutie aangenomen waarin Libië wordt opgeroepen de twee verdachten van de bomaanslag in 1988 op een PanAm-Boeing boven het Schotse Lockerbie, waarbij 270 mensen om het leven kwamen, uit te leveren. Als Libië aan die oproep gehoor geeft zullen de sancties tegen het land worden opgeschort, mocht Libië niet meewerken, dan worden bestaande sancties uitgebreid.

De Libische ambassadeur bij de VN, Abuzed Omar Dorda, liet in een reactie weten dat zijn land “accepteert dat de twee verdachten in Nederland door Schotse rechters en volgens het Schotse recht zullen worden berecht”. Dorda sprak van een “onomkeerbaar besluit”.

Enkele uren voor de stemming in de Veiligheidsraad zei de Libische leider Moammar Gadaffi in een interview met CNN de uitlevering te accepteren, als Groot-Brittannië en de Verenigde Staten de garantie geven dat ze geen “trucs” zullen uithalen. “Ik weet niet zeker of de VS en Groot-Brittannië de juiste instelling hebben om het probleem op te lossen”, aldus Gadaffi, “Ik ben er niet zeker van dat ze het serieus menen”. Gadaffi verwacht dat de Britten en Amerikanen voorwaarden aan het proces zullen verbinden “om berechting onmogelijk te maken”. Daarom vraagt hij om uitstel van uitlevering totdat alle details voor het proces duidelijk zijn. “Je kunt niet zeggen: geef ons die mensen snel. Het zijn geen blikken fruit”.

Ook VN-ambassadeur Dorda had kritiek op de haast die de Amerikanen en de Britten in zijn ogen hebben. Hij herinnerde er nog eens aan dat Libië vier jaar geleden al een vergelijkbaar voorstel had gedaan, dat toen was afgewezen. Een Schotse advocaat van de verdachten, Alistair Duff, zei gisteren niet te verwachten dat het proces binnen een jaar zal beginnen. Die tijd zegt hij minstens nodig te hebben om zich op de zaak voor te bereiden. Volgens Duff hebben de twee Libische verdachten, Abdel Basset Ali Mohamed Al-Megrahi en Lamin Khalifa Fhimah, zelf niet ingestemd met eventuele uitlevering.

De Britten en Amerikanen houden vast aan een snelle uitlevering. Libië moet tonen bereid te zijn snel te handelen, aldus een Britse VN-diplomaat. (AP, AFP, Reuters)