Regen eist opnieuw hoofdrol in GP België

FRANCORCHAMPS, 28 AUG. De bandenleveranciers zijn op alles voorbereid. Voor de Grote Prijs van België, zondag op het circuit van Spa-Francorchamps, wordt zoals bijna elk jaar wisselvallig weer voorspeld. Telkens worden de coureurs gekweld door de vraag met welke banden zij moeten vertrekken. Het Amerikaanse bedrijf Goodyear heeft voor vijf van de elf teams 1.650 banden meegenomen naar de Ardennen, de Japanse concurrent Bridgestone is neergestreken met 1.830 banden voor de overige zes teams.

Het feit dat Goodyear bezig is aan zijn laatste seizoen in de Formule I, belet de fabrikant niet betere banden te ontwikkelen. Zowel regen-, droogweerbanden als een tussenvorm ('intermediates') zijn vernieuwd. Dat is vooral goed nieuws voor Ferrari, waar Michael Schumacher bezig is aan een inhaalrace in de strijd om de wereldtitel. De leider in de stand van het WK, Mika Hakkinen, rijdt op Bridgestone. Na de vorige race zag de Fin zijn voorsprong op Schumacher slinken tot zeven punten.

Een jaar geleden leek het een zonnige racedag te worden in België. Maar vlak voor de start zette een hoosbui het circuit onder water. Voor het eerst in de geschiedenis van de Formule I startten de wagens achter de safetycar, die pas na drie ronden de inmiddels drogere baan verliet. Dit was in het voordeel van Schumacher, die als enige voor intermediates had gekozen. De rest van het veld had met regenbanden verkeerd gegokt.

Een goede weersvoorspelling kan in de Formule I van onschatbare waarde zijn. Een complicerende factor is echter dat het op het ene deel van het circuit zonnig en droog kan zijn, terwijl het aan de andere kant van het langste circuit (6.968 km) op de racekalender plenst.

“Wij doen onze voorspellingen met zeewier”, zei Jordan-coureur Damon Hill schertsend, waarmee hij wilde aangeven dat weersvoorspellingen zelden uitkomen. “Wij hebben wel eens iemand gehad die twee minuten voor een bui kon voorspellen dat het zou gaan regenen, maar tegen die tijd zagen we dat zelf ook wel.” Schumacher, die in de zeshonderdste race van Ferrari voor de vijfde keer in Spa-Francorchamps kan winnen, gaf gisteren aan dat op de voorspellingen van weermannen geen peil valt te trekken. “Ik heb geleerd dat je altijd van het tegenovergestelde moet uitgaan van wat zij zeggen”, zei de Duitse 'regenkoning', die hoopt op een natte race.