'Rebellen' gelyncht; Chaotische gevechten in Kinshasa

KINSHASA, 28 AUG. In de Congolese hoofdstad Kinshasa vonden gisteren en vandaag felle schermutselingen plaats tussen rebelse infiltranten en gedesorganiseerde regeringstroepen. 'Volksmilities' begaan wreedheden.

De door de Congolese rebellen aangekondigde 'slag om Kinshasa' neemt inmiddels chaotische vormen aan. De politieke leider van de opstand, professor Wamba dia Wamba, zei gisteren in de oostelijke stad Goma, het hoofdkwartier van de rebellen, dat zijn troepen Kinshasa zouden “ontfutselen” aan president Kabila. Zover lijkt het nog niet, maar Gaëtan Kakudji, de minister van Binnenlandse Zaken (en een neef) van Kabila, gaf gisteren toe dat in Kinshasa “ons vuur nog steeds wordt beantwoord”.

Na een aanval door rebellen, woensdag, op het internationale vliegveld, die werd afgeslagen, en waarbij veel opstandelingen en een nog onbekend aantal regeringssoldaten en commando's uit Zimbabwe sneuvelden, hebben de opstandige eenheden zich verspreid over de zuidelijke wijken van Kinshasa. Daar leveren zij hevige vuurgevechten met soldaten van het regeringsleger, die onderling nauwelijks communiceren en een effectieve commandostructuur lijken te ontberen. Zwaar materieel als raketten, artillerie en Zimbabweaanse vliegtuigen blijken inmiddels moeilijk inzetbaar vanwege de uitwaaiering van de rebellen over verschillende stadsdelen. Kabila's soldaten moeten het gevecht rechtstreeks aangaan. Regeringstroepen en Zimbabweaanse commando's hebben nog steeds de internationale luchthaven Ndjili in handen, hoewel in die omgeving opnieuw hard wordt gevochten. Er vond gisteren ten minste één vuurgevecht plaats in het stadscentrum, dicht bij de Franse ambassade, die werd geraakt door rondvliegende kogels.

'Volksmilities' die door de regering-Kabila de afgelopen twee weken zijn bewapend, treden wreed op tegen eenieder die zij voor een 'infiltrant' houden. Hun acties tegen 'rebellen' gaan gepaard met lynchpartijen. Verdachte personen worden doodgeknuppeld, levend verbrand of in de rivier de Congo gegooid. Hoe men 'rebellen', 'Rwandezen' en andere 'infiltranten' onderscheidt van stadsbewoners is onduidelijk.

President Kabila heeft Kinshasa opnieuw verlaten. Volgens zijn kabinetschef, Abdoulaye Yerodia, die de internationale pers gisteren in kennelijke staat te woord stond, “geeft de president leiding aan de oorlog vanuit een ander deel van het land”. Volgens andere bronnen zou hij bang zijn dat de infiltranten het op zijn leven hebben gemunt.

Aan het westelijke front, de smalle corridor tussen Kinshasa en de Atlantische Oceaan, zijn nog geen aanwijzingen dat de Angolese interventiemacht oprukt naar het oosten. De rebellen zijn nog in het bezit van de havenstad Matadi, aan de monding van de rivier de Congo,die beschikt over een vliegveld, en de waterkrachtcentrale van Inga, die Kinshasa van stroom voorziet. (AFP, AP, Reuters)