Plan calamiteitenlijn voor zwembaden

VLAARDINGEN, 28 AUG. De Nederlandse Vereniging van Zwembadmedewerkers (NVZ) overweegt een 'calamiteitenlijn' in te stellen waar melding kan worden gemaakt van ongelukken in zwembaden. De NVZ wil op deze manier inventariseren of het aantal ongelukken in zwembaden toeneemt. Dit zegt R. Verroen van de NVZ in een reactie op de twee ongevallen van deze week. Gistermiddag werd een tienjarig Somalisch jongetje in zorgwekkende toestand in een ziekenhuis opgenomen, nadat hij bijna was verdronken tijdens het schoolzemmen in het zwembad 'De Horst' in Heerhugowaard.

Vorige week kwam in het zwembad 'De Lunet' in Naarden een vijfjarig meisje tijdens een zwemcursus om het leven. “Wij staan ook te kijken van de ongelukken”, zegt Verroen. “We hebben er tot nu toe geen verklaring voor. Beide ongelukken zijn gebeurd tijdens het schoolzwemmen. In Naarden was er zelfs één badmeester per zeven kinderen aanwezig. Als dat al gevaar oplevert, dan vraag je je af wanneer het in het zwembad nog wel veilig is.”

Verroen betreurt het dat de directie van het Naardense zwembad ieder commentaar weigert over de omstandigheden waaronder het vijfjarige meisje is verongelukt.

De directie van het zwembad 'De Horst' in Heerhugowaard wil wel reageren, maar weet nog niets over de oorzaak van het bijna dodelijke ongeluk met een jongetje, gistermiddag. Directeur H. Rijs: “Het jongetje dreef onder water in het gedeelte van het bad waar het water 1.20 meter diep is. Daar zou hij hebben moeten kunnen staan.”

De laatste jaren veranderen steeds meer sportfondsenbaden in luxe zwemparadijzen. De NVZ is bang dat dit ten koste gaat van de veiligheid. Badmeesters zouden door alle attracties het overzicht verliezen. Verroen: “Overal schieten reusachtige zwempaleizen uit de grond, maar niemand vraagt zich af of de badmeesters zijn toegerust op die nieuwe situatie. Ze moeten in een onoverzichtelijke situatie op honderden mensen tegelijk letten.”