Paniek onder beleggers stort beurzen in vrije val

ROTTERDAM, 28 AUG. Na de beurzen in Azië en Wall Street zijn vandaag ook de beurzen in Europa door de financiële crisis in Rusland in een vrije val geraakt. In heel Europa raakten beleggers in paniek. Duitse aandelen, die altijd sterk reageren op gebeurtenissen in Rusland, zakten vanochtend bij het begin van de handel meteen bijna 5 procent. De Britse FTSE-100-index verloor binnen een uur 4 procent, net als de Franse CAC-40. De beurs van Madrid verloor 8 procent. Wall Street verloor bij opening onmiddellijk 357 punten, 4,2 procent.

Azië De beurs van Singapore reageerde heftig op de recessie in Maleisië. Gisteren werd bekend dat de Maleisische economie in de het tweede kwartaal met 7 procent is gekrompen. Vanochtend trad de president van de centrale bank af, wegens een conflict met premier Mahathir Mohamad. De beurs van Kuala Lumpur verloor in reactie 3,38 procent. De beurs van Singapore sloot vandaag op 885 punten, het laagste niveau sinds februari 1988. Het was een verlies van 2,8 procent. Tokio ging 3,46 procent achteruit, Seoel 1,47 procent.

Latijns Amerika De belangrijkste beurs van Latijns Amerika, São Paulo, beleefde gisteren volgens analisten “een ouderwets zwarte donderdag”. De Bovespa-index ging op één dag met 10 procent naar beneden, een historisch dieptepunt. Het record was tot nu toe een verlies in één keer van 3,9 procent. Ook de andere beurzen in Latijns-Amerika kregen flinke klappen te verwerken. Buenos Aires verloor 10 procent, tegen bijna 2,7 procent de dag ervoor. De Merval-index zakte door de 400 punten om te eindigen op 361. De beurs van Caracas sloot ook 10 procent lager. Het vertrouwen van de financiële wereld in de Venezolaanse economie wordt met de dag minder. Er wordt rekening gehouden met een devaluatie van de Bolivar zodra er in december verkiezingen zijn geweest. De beurs van Mexico reageerde iets minder heftig. Die sloot ruim 6,1 procent lager dan woensdag.

Noord-Amerika Ook in de Verenigde Staten komt de Russische crisis hard aan. New York sloot gisteren ruim 4 procent lager dan woensdag. In Canada hadden de koersen nog meer te lijden: 6 procent verlies.

West-Europa De beurs van Madrid had vanochtend het meesst te verduren van de wereldwijde koersval: 8 procent. Spaanse banken en Spaanse telefoonmaatschappijen hebben grote belangen in Latijns-Amerika. Madrid kreeg daardoor een dubbele klap te verwerken: de crisis in Rusland en de problemen die in Latijns Amerika zijn ontstaan door de scherp dalende olieprijzen. De beurs van Lissabon hield zich met een terugval van 2,8 procent relatief goed. De Portugese overheid is al ruime tijd bezig om via interventies aandelen te kopen. De X-DAX, de beursindex van Frankfurt, verloor vanochtend 209,83 punten en kwam op 4802,9. De Londense FTSE-100-index verloor 182,8 punten en kwam op 5185,7. Parijs bleef relatief gezien redelijk gespaard. De CAC-40-index ging met 103,32 punten naar beneden en kwam uit op 3642,32.

Oost-Europa De beurzen in Oost-Europa reageerden vanochtend in dolle paniek. Praag zakte met 6,6 procent, Warschau 9,5 procent en Boedapest met 12,3.

Zuid-Afrika De beurs van Johannesburg is in rouw gedompeld: in acht dagen tijd zakten de koersen met 25 procent.