Omzet, winst 30 pct hoger; Randstad koopt in VS uitzendketen

DIEMEN, 28 AUG. Randstad Holding (uitzendbureaus) neemt voor 1,7 miljard gulden de Amerikaanse uitzendketen Strategix over van Accustaff. Strategix heeft 360 vestigingen en een omzet van bijna twee miljard gulden.

Randstad behaalde in de eerste helft van 1998 een omzet van 4,1 miljard, bijna 30 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De winstgroei steeg met een zelfde percentage tot 110,7 miljoen gulden. De winst per aandeel over de eerste zes maanden nam toe van 79 cent in 1997 tot 1,03 gulden nu.

Randstad haalt 6,3 procent van zijn omzet uit de Verenigde Staten. Na de overname van Strategix wordt dat 26,9 procent. Het omzetaandeel van Nederland, nu tweederde, daalt door de overname tot de helft. Randstad was nummer vijf op de mondiale uitzendmarkt en wordt nu derde, na het Franse/Zwitserse Adecco en het Amerikaanse Manpower.

De groei in het eerste halfjaar is vooral afkomstig uit Europa, waar de uitzendmarkt 26 procent groeide. De marges van Randstad stonden in Nederland en vooral Frankrijk niettemin licht onder druk. Het concern blijft profiteren van de onverminderd hoge vraag naar tijdelijk en flexibel personeel. “In alle markten waar we actief zijn overtreffen we de marktgroei en is ons marktaandeel dus gestegen”, zegt H. Zwarts, die Randstad-oprichter F. Goldschmeding dit jaar als bestuursvoorzitter opvolgde.

Volgens Zwarts heeft Randstad in Nederland nog geen last van de krapte op de arbeidsmarkt. “Door schaarste kunnen we niet altijd aan de vraag voldoen, maar aan de andere kant kunnen we wel een hogere prijs vragen.” Randstad kan nog altijd niet alle ingeschreven uitzendkrachten aan een baan helpen, maar wel een fors groter deel (drie op de vier) dan enkele jaren gelden (een op de drie).

Randstad verwacht de voornaamste groei in het hogere segment van de arbeidsmarkt. Uitzenden en detacheren van hoog opgeleid personeel levert een grotere marge dan het plaatsen van industrieel personeel. “Strategix volgde die strategie ook al, dus we sluiten goed bij elkaar aan”, zegt Zwarts. Randstad financiert de overname grotendeels met een aandelenemmissie. Een uitbreiding van het geplaatste aandelenkapitaal met 10 procent moet 1,6 miljard gulden opleveren. De rest financiert Randstad uit eigen middelen.

Randstad hielp in de eerste helft van 1998 ruim 180.000 uitzendkrachten aan werk. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er nog ruim 150.000. Alleen in Nederland bleef de groei achter.