Nettowinst van AEX naar 69,3 miljoen

AMSTERDAM, 28 AUG. Door het gunstige beursklimaat in de eerste zes maanden van dit jaar heeft de Amsterdam Exchanges (AEX) bijna 50 procent meer effecten- en optietransacties kunnen laten uitvoeren. De nettowinst van het beursbedrijf steeg hierdoor in het eerste halfjaar naar 69,3 miljoen gulden, 55 procent hoger dan dezelfde periode vorig jaar.

Samen met de sterk toegenomen omzetten stegen de inkomsten uit provisies en commissies voor opties en termijncontracten. Ook verdiende AEX meer dan vorig jaar aan aandelentransacties en de afwikkeling van effectenorders, evenals de inkomsten uit noteringsvergoedingen en verkoop van informatie.

In totaal stegen de opbrengsten met 37 procent naar 218,2 miljoen gulden. De kosten namen 24 procent toe tot 117 miljoen. Verhoogde uitgaven voor marketing, afschrijvingen en huisvesting waren daar debet aan. De optiebeurs verhuist begin oktober naar de effectenbeurs op Beursplein 5. Ter voorbereiding hiervan wordt voor miljoenen guldens verbouwd aan het historische pand.

Een andere grote kostenpost is automatisering. De beurs heeft veel geïnvesteerd in de invoering van een clearingmemberstructuur voor de afwikkeling van transacties. Andere dure automatiseringsprojecten zijn de voorbereiding op de invoering van de euro (per 4 januari 1999), de aanpak van het millenniumprobleem, de ontwikkeling van het handelsystemen op de optiebeurs (Switch) en de effectenbeurs (TSA).

De directie van de Amsterdam Exchanges verwacht in het tweede halfjaar “een belangrijk hoger” kostenniveau door extra projectkosten, toename van de afschrijvingen en investeringen voor automatisering. Niettemin verwacht zij voor geheel 1998 een aanzienlijk hoger resultaat dan de 81 miljoen gulden van 1997.