Na daling Wall Street en Tokio; Paniek slaat toe op mondiale beurzen

AMSTERDAM, 28 AUG. Een golf van paniek heeft vanmorgen op de internationale beurzen gezorgd voor zeer forse koersdalingen. De AEX daalde vanmorgen met ruim 6 procent, waarna herstel intrad.

Tegen het middaguur stonden de beurzen in Europa op een verlies van gemiddeld 3 procent, na eerder op de ochtend forse verliezen te hebben getoond. De AEX-index noteerde, na aanvankelijk ruim 67 punten te zijn gezakt, een verlies van 23,55 punten (min 2,12 procent). De beurzen in Europa begonnen met verliezen nadat op Wall Street het Dow Jones-gemiddelde 4,19 procent lager sloot. Met name de beurs van Madrid had het zwaar te verduren. Nervositeit onder beleggers over de gevolgen van het overslaan van de Azië-crisis naar Latijns Amerika had vooral zijn weerslag op de koersen van Spaanse banken. In Duitsland bleven de banken onder druk, wegens zorgen om leningen aan Rusland.

De daling op Wall Street, die in punten gerekend de op drie na grootste in de geschiedenis is, was het gevolg van onrust onder beleggers over de crisis in Rusland. De koersen daalden over een breed front. De Nasdaq-index, waarin veel technologiefondsen zijn opgenomen, daalde nog sterker, met 4,6 procent.

Ook de slechte stemming in Azië speelde vanmorgen mee in Europa. In Tokio daalde de Nikkei-beursindex vanmmorgen 498 punten en eindigde op 13.915 punten, de laagste waarde sinds het ineenstorten van de 'luchtbel' in 1990. De index is nu terug op het niveau van maart 1986. Minister Kiichi Miyazawa (Financiën) zei vanochtend in een reactie op de val van de aandelen dat er “geen reden is tot paniek” en dat het “belangrijk is rustig te blijven”. Ook in de rest van Azië lieten de effectenbeurzen koersdalingen zien, nadat bekend werd dat de economie van Maleisië met 7 procent kromp en die van Hongkong met 5 procent in het tweede kwartaal '98. De president van de centrale bank van Maleisië nam vandaag ontslag na een conflict met premier Mahathir over de te volgen economische koers.

In Latijns Amerika richtte beurspaniek een slachting aan op de beurs van Brazilië in São Paulo, waar de koersen met meer dan 10 procent daalden. Ook de beurzen van Mexico, Argentinië en Venezuela kregen flinke klappen.

In Oost-Europa lieten de beurzen sterke koersdalingen zien van tussen de 8 en 12 procent. De Hongaarse centrale bank greep in om de forint te steunen, die na de val van de roebel onder druk is gekomen op de valutamarkt.

Op het Damrak sloeg de stemming halverwege de ochtend om. Met name particulieren werden gesignaleerd als kopers van de gezakte aandelen. Op de beurs werd nerveus uitgezien naar de opening van de koersen op Wall Street.