LUCINDA WILLIAMS

Lucinda Williams: Car Wheels On A Gravel Road (Mercury 558 338-2)

Soulzanger Percy Sledge zong het dertig jaar geleden al: 'True love travels on a gravel road.' De Amerikaanse zangeres Lucinda Williams heeft met haar cd Car Wheels On A Gravel Road een intens persoonlijke cd gemaakt, die in diepgang alles overtreft wat er de afgelopen jaren in het roots-rockgenre is verschenen. Met name de gladde yuppieblues van Bonnie Raitt moet het afleggen tegen het krakende grindpad van emoties dat Williams bewandelt, niet in een eenduidig blues- of countryrockstramien maar wel met beproefde middelen als hammondorgel, akoestische slidegitaar en soms de accordeon van producer Roy Bittan, bekend van Bruce Springsteens E Street Band.

Met doorleefde en toch niet overdreven schuurpapierachtige stem zingt laatbloeister Lucinda Williams (1953) over haar ervaringen op een veelbewogen levenspad, van de bitterzoete jeugdherinnering in het titelnummer tot de door motorolie en sterke drank overgoten liefdesdrama's van Metal Firecracker en Greenville. Juist omdat ze er zo simpel en onderkoeld over zingt treffen haar vaak pijnlijke observaties doel.

Liefhebbers van Americana kunnen hun hart ophalen aan de vele plaatsnamen die een rol spelen in de songteksten, van Algiers (Louisiana) naar Lake Ponchatrain. Bij Lucinda Williams zijn het pleisterplaatsen van de zuidelijke Amerikaanse ziel, die zelden zo meeslepend in rockmuziek werd gevangen.

    • Jan Vollaard