Luchtslag

Managers hebben het zo druk met overnames en aandeelhouders dat zij aan gekruide uitspraken niet toekomen. Er zijn uitzonderingen. Een trouvaille van topman W. Huibregtsen van het adviesbureau McKinsey, afgelopen zaterdag. Over het arbeidsconflict tussen Ajax en de gebroeders De Boer. “Aan de andere kant is het met onwillige honden kwaad kersen eten.”

Deze week bestuursvoorzitter J. Bax van offshore leverancier IHC Caland. Bax en IHC liggen onder vuur vanwege een order in dictatuur Birma. Twee jaar geleden vertrok Heineken, maar IHC blijft. “Wij hebben er goed over nagedacht, maar we zijn net als Julius Caesar de Rubicon overgestoken.” Is voormalig marine-officier Bax zijn klassiekers vergeten? Een moderne manager heeft naast bestsellers van T. Peter en W. Wennekes toch ook C. von Clausewitz (Vom Kriege) en J. Caesar (De bello Gallico) in zijn kast staan.

Als de IHC-beleggers zich niet druk maken over de Birma-order, zoals Bax aangeeft, dan toch wel over de Rubicon. Caesar (“de teerling is geworpen”) trok in het jaar 49 voor Christus vanuit het gebied waarover hij het mandaat voerde als veldheer het riviertje Rubicon over. Dat was hem expliciet verboden. Rome wist waar de scheiding tussen leger en politiek begon. Caesar greep vervolgens de macht.

Is Bax' uitspraak een voorbode van het einde van de aandeelhoudersdemocratie bij IHC? Dan liever de lucht in.