Le Pen wijst tweede man FN terecht

PARIJS, 28 AUG. Jean-Marie le Pen, de leider van het extreem-rechtse Front National in Frankrijk, heeft fel uitgehaald naar de tweede man van de partij, Bruno Mégret. Le Pen noemde weliswaar niet Mégrets naam, maar zijn waarschuwing “dat zich binnen het Front National geen vijanden bevinden, maar dat ze, als ze er wel zouden zijn, onmiddellijk uit de partij zouden worden gezet”, was duidelijk tegen Mégret gericht. Het is een publiek geheim binnen het FN dat Mégret graag het leiderschap van de partij van Le Pen zou overnemen.

Eerder deze week kondigde Mégret aan dat hij graag lijsttrekker wil worden bij de Europese verkiezingen in juni volgend jaar. Het was een regelrechte aanval op Le Pen, die zich mogelijk zelf niet kandidaat kan stellen, maar in plaats daarvan zijn vrouw naar voren had geschoven als lijsttrekker. “Binnen het FN bepaalt de voorzitter de kandidatuur. Er is geen reden om daarin verandering te brengen”, aldus Le Pen.

Le Pen zou het liefst zelf kandidaat zijn, maar de kans is groot dat de rechter dat verbiedt. Bij de parlementsverkiezingen van vorig jaar beledigde hij een socialistische kandidate in het kiesdistrict van zijn dochter. Le Pen werd veroordeeld tot onder andere twee jaar ontzegging van zijn burgerrechten - waaronder de mogelijkheid zich kandidaat te stellen voor een politieke functie. In september dient het hoger beroep. Le Pens vrouw zei in juli in een interview, dat ze niets voor het lijsttrekkerschap voelde. Ze acht zichzelf daarvoor niet capabel en heeft gesuggereerd een van hun dochters te kiezen. (AFP)