Kritische Hillen krijgt standje CDA

DEN HAAG, 28 AUG. De CDA-fractie in de Tweede Kamer verbindt geen gevolgen aan de kritiek van zijn fractielid Hans Hillen op het functioneren van de partij. Hillen blijft onveranderd secretaris van de fractie.

Het fractiebestuur, waarvan Hillen deel uitmaakt, betreurde gisteren zijn uitlatingen in het maandblad Opzij. Hillen zei daarin dat het CDA “te onzeker, te aarzelend” is en “geen spetterende boodschap meer heeft voor de samenleving”. Het fractiebestuur accepteerde de excuses van Hillen, die spijt betuigde over de beeldvorming die door het vraaggesprek is ontstaan. Hillen heeft volgens fractievoorzitter De Hoop Scheffer aangegeven dat zijn uitlatingen geen betrekking hadden op het huidige functioneren van de fractie, maar juist op het verleden sloegen.

Het fractiebestuur distantieerde zich van de uitlatingen die Hillen deed over vrouwelijke Kamerleden. Hillen zei in Opzij dat vrouwen in de politiek “vaak ambitieuzer, meer geharnast, humorlozer en minder relativerend” zijn. De Hoop Scheffer zei het gisteren “absoluut oneens” te zijn met die uitlatingen, maar verklaarde tegelijk dat het CDA een “brede partij” is waarin “brede opvattingen” leven. Partijvoorzitter Helgers zei het “hartstochtelijk oneens” te zijn met de uitlatingen van Hillen, maar wilde daaraan ook geen gevolgen verbinden. Enkele jaren geleden legde de partij Hillen tijdelijk een spreekverbod op nadat hij kritische uitspraken deed over werkende moeders en kinderopvang.

Fractievoorzitter De Hoop Scheffer oefende verder kritiek uit op Hillens voornemen over twee jaar uit de Kamer te stappen. Hij benadrukte dat Kamerleden alleen tussentijds kunnen weggaan als er zwaarwichtige redenen zijn. Hillen had gezegd dat hij over twee jaar uit de Kamer vertrekt omdat hij het na tien jaar “sociale dienstplicht” genoeg vindt.

De Hoop Scheffer sprak onlangs van “kiezersbedrog” toen Van Mierlo, Wallage en Bolkestein hun vertrek uit de Kamer bekendmaakten.