Koran wordt hoogste wet in Pakistan

NEW DELHI, 28 AUG. De koran moet in de Pakistaanse grondwet worden opgenomen als de hoogste wet van het land. Dat heeft premier Nawaz Sharif vanochtend in het parlement in Islamabad bekendgemaakt.

“Ik verklaar dat de koran en de sunnah (de uitspraken van de profeet Mohammed, red.) tot de hoogste wet van het land worden gemaakt,” aldus Sharif, die opmerkte dat dit de islam als dominerende religie in Pakistan bevestigt.

Met deze stap lijkt de doorgaans gematigde Sharif tegemoet de komen aan de aanzwellende kritiek op zijn regering van de fundamentalistische partijen in het land die de Afghaanse Talibaan steunen en voorstander zijn van een vergelijkbaar ultra-religieus regime in Pakistan.

Na de Amerikaanse raketaanvallen op doelen in Afghanistan, ruim een week geleden, is Pakistan overspoeld door een storm van protesten en anti-Amerikaanse demonstraties. Conservatieve islamitische partijen verdenken premier Sharif ervan dat hij vooraf op de hoogte was van de Amerikaanse plannen. Sharif heeft dat echter in alle toonaarden ontkend en de aanvallen van de Verenigde Staten, een strategische bondgenoot en een belangrijke financiële donor van Pakistan, veroordeeld. Desondanks wordt zijn verklaring in Islamabad uitgelegd als handreiking naar de conservatieve krachten in Pakistan.

De stap van Sharif, die onder zware druk is komen te staan, komt een dag nadat oppositieleidster Benazir Bhutto zei te vrezen voor een staatsgreep door fundamentalistische moslims binnen het Pakistaanse leger, die zouden worden gevoed door de anti-Amerikaanse sentimenten in het land.

Extremistische religieuze partijen, die nu nog een kleine minderheid vormen in de Pakistaanse politiek, slaan steeds meer aan onder de bevolking en in legerkringen. De partijen beloven met harde hand te zullen optreden om de openbare orde te handhaven.