Koersen Wall Street ruim 4 procent omlaag

NEW YORK, 28 AUG. Paniek op Wall Street leidde vandaag tot koersdalingen op de meeste andere beurzen. De Dow-Jonesindex verloor gisteren 357 punten, ofwel meer dan 4,2 procent.

Onrust in Rusland en vooral onzekerheid over de politieke situatie daar gaven de aanzet tot verkopen over de gehele linie. Hoewel economen en analisten erop wezen dat het land economisch gezien weinig invloed heeft, was het voor beleggers de druppel die de emmer deed overlopen. Na weken van slecht nieuws over de markten in Azië en Zuid-Amerika zorgde onzekerheid over Rusland voor het massaal dumpen van aandelen.

De koersval van 357.36 punten vormde in punten de derde grootste daling ooit. Het slotniveau van de Dow Jones was 8.165. Wekenlang werden de 8400- en 8250-grens als belangrijke technische barrières beschouwd. Het doorbreken daarvan gisteren deed veel grote beleggers massaal de wijk nemen. De Nasdaq-beurs verloor maar liefst 81 punten (4,6 procent) en eindigde op 1.686 punten.

Twee Amerikaanse banken, CS/First Boston en Republic National Bank, gaven negatieve winstwaarschuwingen uit in verband met Rusland. Effectenhuis Dillon Read maakte bekend 80 man te ontslaan op zijn Moskouse vestiging. Sommige analisten vroegen zich af of bepaalde derivaten niet op een of andere manier aan Russische markten waren gekoppeld. Dat joeg ook aandelen van andere banken, zoals J.P. Morgan en Citibank, naar de catacomben. Ook andere aandelen met internationale uitstraling, zoals Coca Cola en 3M, moesten het ontgelden.

Hoewel de Dow-Jonesindex op zijn laagste punt van de dag eindigde - wat als zeer ongunstig wordt gezien - denken sommige analisten dat de bodem nu is bereikt. “Beleggers moeten nu gaan kopen”, aldus Al Goldman, topstrateeg van A.G. Edwards in St. Louis. “Dit is een overreactie. De koerswinstverhouding voor geschatte resultaten over 1998 is 18,5 en voor 1999 zelfs 17. Dat maakt aandelen van vooral bedrijven die op de binnenlandse markt actief zijn aantrekkelijk.”

Sommige collega's dachten daar anders over. Edward Yardeni van Deutsche Morgan Grenfell besloot op grond van wat hij gisteren zag, zijn prognoses bij te stellen. Hij verwacht een verdere daling tot het niveau 7400-7800. Ook raadde hij zijn cliënten aan om minder geld in aandelen te houden en in plaats daarvan obligaties te kopen. Er zijn al talloze beleggers die dat de afgelopen weken hebben gedaan. Gisteren zorgde dat voor een volle punt koersstijging van de dertigjarige obligatie tot 102 4/32. Het betekent dat elke obligatie van duizend gulden nominaal een tientje in waarde steeg. Het rendement daalde tot het recordniveau van 5,35 procent. Aan dat rendementspercentage zijn onder meer de hypotheekrentes gekoppeld.

De onrust op de internationale markten heeft volgens de econoom Robert Mellman van J.P. Morgan slechts beperkt invloed op de groei van de Amerikaanse economie. “Wij hebben al heel lang een gematigde groeivoorspelling”, aldus Mellman. Zijn bank verwacht één procent groei van het bruto binnenlands produkt in het tweede halfjaar. De geringe exportvooruitzichten naar onder meer Canada, Mexico en Zuid-Amerika zullen de Amerikaanse groei volgens Mellman negatief beïnvloeden. “Voor de eerste zes maanden van 1999 hebben we onze prognose naar beneden bijgesteld met een half procent”, zegt hij. “We denken nu dat het één tot anderhalf procent wordt.”

Mellman denkt dat de turbulentie op de financiële markten mensen voorzichtiger maakt. “De consumentenbestedingen liggen hoog en de spaarquote bereikte onlangs het laagste niveau aller tijden. Dat zal nu gauw veranderen.”