Kleine vonkjes

En vliegen doen we nu ook niet meer naar aanleiding van de boeiende documentaire in Zembla over de TWA 800 van New York naar Parijs die op 17 juli 1996 neerstortte.

Ik vlieg altijd business (heeft iemand huisje 66 dubbel?) maar dat is vanaf nu helemaal over. Zet mij maar achterin de pantry met een dubbele wodka. Je weet nu toch niet meer wanneer een Jumbo neerstort. Eén klein vonkje, dat de dampen in de zuurstoftank tot ontploffing bracht, heeft vele harten gebroken en hoe dat vliegtuig brak zeg.... Eerst scheurde de cockpit af, daarna nog 2.000 Feet omhoog om vervolgens neer te storten.

Het was sowieso veel verkeer geblazen op tv. Want om 21.35 uur gisteravond mochten we, het is bijna al weer een jaar geleden, nog één keer zien wat er allemaal in Lady Di's tunneltje is gebeurd. De hele week gaan we herdenken. Hoe gaat het met die Bowles Parker, zijn Di's organen na haar dood weggegeven aan een goed doel. Wat heeft Dodi haar beloofd in het Ritz. Is ze wel dood? Heeft ze een ochtend tv-show met het boodschappenspel in Nieuw Zeeland en welke sieraden wilde Elisabeth terughebben?

Maar gisteren begonnen we met de reconstructie van de fatale rit. Pilaar 13 speelde een grote rol en Henri Paul (de chauffeur) was ook amateurpiloot. Hadden we ook zonder deze SBS6-documentaire kunnen weten: hij vloog vorig jaar door het tunneltje met Do en Di! Christien van der Aar, vroeger nog een 'lokale' bij het Amsterdamse AT5 is totaal doorgeschoten. Zembla verhult niet dat de documentaire is aangekocht.

Nee, Christien sjokt door Parijs. Voor het Ritz hotel bukt zij zich boven het tunneltje. En dan het zinnetje: “Wij hebben ontdekt.......” Zij en commissaris Maigret? Meid, je hebt misschien een lekker patisserietje ontdekt waar de croissantjes nog vers zijn, maar voor de rest ben je door je baas, oud-journalist Fons van Westerloo, gevraagd om mooi te wezen en het aangekochte in te spreken.

“De vreemde omstandigheden rondom de crash, het dubbelleven van Henri Paul, de koolmonoxide in zijn bloed en de verdwenen auto: een Fiat Uno, zoveel raadsels en zoveel tegenstrijdigheden. Om de theorie op de moord te ontkrachten moeten er nog heel veel vragen worden opgelost.”

Precies, Christien. “Is Monica Lewinsky gedwongen door de Cubaanse sigarenindustrie tot seks met de president?”

Wel ontdekt dat een leuk spelletje nooit door een vonkje of pilaar 13 een dramatisch spelletje wordt. Het vonkje of pilaar 13 was mevrouw Burger, telefoniste te Krimpen a/d IJssel in Met het mes op tafel: Drie kandidaten moeten antwoorden opschrijven op vragen die worden gesteld door de gedreven spelleider Joost Prinsen. Daarna bluffen ze zich door de quiz heen. Hoeveel hebben ze er goed en hoeveel fout. Inzet geld. Kandidaten haken af of gaan mee.

Wie speelde Mork in Mork and Mindy? (Robin Williams, red.) Mevrouw Burger schreef op: ik zelf. Hoe noemen we de houten paspin waarmee je planken in een boekenkast verankert? (deuvel, red.) Mevrouw Burger schreef: geen spijker. Om vervolgens haar eigen stiltes op te vullen met gebep. Neuriede mee met het liedje Mrs. Robinson. Laatste vragenronde had ze er maar één goed en ze won de finale. Zo hoort het ook. Mensen die een lichte irritatie hebben, moeten winnen. Dat maakt de irritatie compleet. Fantastische quiz maar kan het wat later op de avond uitgezonden worden?

Vanavond is het dan zover. Ik kan weer normaal televisie kijken, maar het belangrijkste: DE DOMINOSTENEN GAAN VALLEN BIJ SBS6!!!

Ik geloof zo'n 2 miljoen. Ze hebben het slimme koppel Hans Kraay jr. en Wendy van Dijk (types die bij de MacDrive iets bestellen om bij het afhaalraampje hun bestelling alweer vergeten te zijn. “Kijk eens wat ik uit die zak haal Hans, wat een verrassing: een hamburger!”) bereid gevonden om al de hele week licht hysterisch door de sporthal te rennen.

Twee vonkjes in het omroepbestel die, wat mij betreft, vanavond live tot ontploffing mogen worden gebracht.

    • Paul de Leeuw