Hoofdfondsen collectief in de min

AMSTERDAM, 28 AUG. De Amsterdamse effectenbeurs heeft vanochtend het grote verlies van de vroege ochtend (68 punten) even na het middaguur weten terug te dringen tot 23,55 punten. Bij een indexniveau van 1085,27 punten, vlak na het middaguur, stonden op twee na alle hoofdfondsen nog op verlies. Vooral de financiële waarden incasseerden grote koersdalingen.

De winststijging van 30 procent naar bijna 85 miljoen gulden die uitzender Randstad vanochtend bekendmaakte viel niet goed bij beleggers. Het fonds was met 11 gulden op 139,70 gulden de grootste verliezer. De jongere branchegenoot Vedior daalde eveneens diep, en raakte 3,10 gulden kwijt op 59,70 gulden.

Bankverzekeraar ING had last van de naweeën van de publicatie van de halfjaarcijfers gisteren. ING, dat met Barings in Azië problemen heeft, werkte in de loop van de ochtend het openingsverlies van ruim 12 gulden voor de helft weg. ING noteerde vroeg in de middag 117,50 gulden, een teruggang van 6,30 gulden.

Ook andere financiële waarden vielen diep. Aegon, samen met ING de afgelopen maanden de stimulans voor de stijgende beurs, verloor vanochtend 8,10 op 176,80 gulden. ABN Amro raakte procentueel nog meer kwijt: 2,20 gulden op 43,30 gulden. Fortis bleef met een daling van 3,30 op 122,80 gulden niet achter bij zijn concurrenten.

Ook Philips moest verder terug, nadat het de voorbije dagen al een stevige terugval incasseerde. De perikelen met mobiele telefonie die het concern eerder deze week bekendmaakte kostte het elektronicafonds vanochtend 7,30 op 128,80 gulden.

Het automatiseringsbedrijf Baan verloor vanochtend 4,25 gulden ten opzichte van de slotkoers gisteren en kwam uit op 60,90 gulden. ASM Lithography daalde met 4,6 procent naar 43,90 gulden.

Vroeg in de middag lieten de eerste hoofdfondsen weer stijgingen zien. Koopjesjagers doken op de aandelen van Ahold en Hagemeyer. De supermarktketen herstelde zich met twee kwartjes op een koers van 56,40 gulden. Het handelshuis, dat de afgelopen maanden zwaar getroffen werd door de crisis in Azië, steeg met 1,30 naar 71,50 gulden.

De Amerikaanse dollar daalde vanochtend. Na een opening van 2,0240 gulden, wat al ruim anderhalve cent lager was dan het slot van gisteren, daalde de dollar later op de ochtend naar 2,0208.

NEW YORK De effectenbeurs van New York kende een chaotisch verloop, waarbij de beursindex geregeld met honderd punten steeg of daalde.

Na een handel die die de hele dag diep in de min zat, sloot de Dow Jones-index 357,40 punten lager op 8165,95. Het verlies bedraagt daarmee 4,2 procent.

De daling is in punten gemeten de op twee na grootste in de geschiedenis van de New Yorkse beurs. De index staat nu 12,5 procent lager dan het record van half juli.

TOKIO De Nikkei-index in Tokio, die gisteren met 3 procent daalde, eindigde met een verlies van 498,16 punten (3,5 procent) op 13.915,63. Het koersgemiddelde sloot daarmee voor het eerst sinds 1986 onder de grens van 14.000 punten.