Honderden doden bij zware overstromingen van Ganges

NEW DELHI, 28 AUG. Bij zware overstromingen in het noorden en oosten van India zijn de afgelopen dagen tientallen doden gevallen. Honderdduizenden mensen zijn afgesneden van de rest van de wereld. Het totale dodental van de overstromingen in het Ganges-gebied is ver boven de tweeduizend gekomen.

De overstromingen, als gevolg van hevige moessonregens, hebben deze zomer al meer dan tweeduizend mensenlevens geëist. Het zwaarst getroffen is de deelstaat Uttar Pradesh. In India's drukstbevolkte deelstaat, met 160 miljoen inwoners, zijn de laatste twee weken bijna één miljoen mensen door het water afgesneden van de rest van de wereld doordat bruggen, wegen en spoorwegen zijn weggespoeld of onder water zijn komen te staan.

Bij aardverschuivingen en overstromingen in de staat kwamen in de afgelopen week 650 mensen om het leven. Dertig miljoen mensen in ruim negentienduizend dorpen in Uttar Pradesh ondervinden overlast van het water. Volgens de deelstaatregering in de hoofdstad Lucknow heeft hevige regenval de situatie de afgelopen dagen snel verslechterd.

Ondanks de inzet van tweehonderd boten van het leger bestaat er een groot tekort aan gemotoriseerde vaartuigen, aldus een woordvoerder van de regering. “De rivieren stromen zo snel en onvoorspelbaar dat het onmogelijk is om alle dorpen te bereiken', zei een reddingswerker in Lucknow. Gisteren kwamen in totaal vier reddingswerkers en zeven burgers om het leven toen hun roeiboten kapseisden.

Desondanks werden gisteren enkele duizenden mensen geëvacueerd uit de laaggelegen delen van het stroomgebied van de twee grootste rivieren, de Ganges en de Yamuna. Met helikopters probeert de luchtmacht geïsoleerde dorpen vanuit de lucht van voedsel te voorzien.

Ook aan het water gerelateerde ziektes als diarree en cholera hebben al aan tientallen mensen het leven gekost, zo melden medici in het rampgebied. Volgens de autoriteiten bestaat verder de kans op de uitbraak van een malaria-epidemie in de regio.

Ook in de deelstaten Bihar en West-Bengalen en in het aangrenzende Bangladesh zijn honderden mensen verdronken en vele anderen dakloos geraakt door de overstromingen.

Volgens officiële cijfers van de regering zijn in India sinds 1 juni, toen de moesson begon, 2.353 mensen omgekomen door overstromingen, modderlawines en aardverschuivingen. In Bangladesh ligt het dodental op bijna vierhonderd.

    • Rob Schoof