Feyenoord eerst uit naar Stuttgart; Gunstige loting Ajax en PSV in Champions League

ROTTERDAM, 28 AUG. Ajax is in groep A van de Champions League als groepshoofd ingedeeld bij FC Porto (Portugal), het Griekse Olympiakos Piraeus en Croatia Zagreb (Kroatië). De Amsterdamse voetbalclub begint op 16 september met een uitduel in Kroatië. “Het kon zwaarder”, sprak coach Morten Olsen gisteren na de loting in Monte Carlo.

PSV werd in Monaco ingedeeld in groep F. Tegenstanders zijn Benfica (Portugal), HJK Helsinki (Finland) en groepshoofd 1. FC Kaiserslautern (Duitsland). PSV begint met een thuiswedstrijd tegen de Finnen, die in de voorronde de Franse runner-up FC Metz uitschakelden. “Dat is de zwakste, gunstig dus”, zei aanvaller Arnold Bruggink in een eerste reactie.

In de eerste ronde van het UEFA-Cuptoernooi speelt Feyenoord op 15 september tegen VfB Stuttgart, zo heeft de loting in Monaco vanmiddag bepaald. Twee weken later volgt in Rotterdam de return. Bij Stuttgart staat de Nederlander Frank Verlaat onder contract. In hetzelfde toernooi begint Willem II het Europese debuut in Georgië, met een wedstrijd tegen Dinamo Tbilisi. Vitesse treft AEK Athene en speelt eerst thuis tegen de Grieken.

In de eerste ronde van het Europa-Cuptoernooi voor bekerwinnaars stuit Heerenveen op een grote onbekende, het Poolse Amica Wronki. De Friezen beginnen met een thuiswedstrijd, die voor 17 september op het programma staat.

Bij PSV werd met enig leedvermaak naar groep C en D gekeken, die er op papier een stuk zwaarder uitzien. Aanvoerder André Ooijer: “Ik denk dat we onze handen dicht mogen knijpen. Dit is een zeer goede loting, we ontlopen de sterkste clubs. Voor hetzelfde geld loot je Real Madrid, Barcelona of Manchester United.”

Bruggink sloot zich daarbij aan. “Ik denk dat we net als Ajax in één van de zwakkere poules zitten. Helsinki is de grote onbekende en Benfica is natuurlijk niet meer de topploeg van jaren geleden. Kaiserslautern is dan wel Duits kampioen, maar toch geen wereldploeg. Ik denk dat we met deze tegenstanders niet kansloos zijn voor een plaats in de kwartfinales.” Van het trio tegenstanders heeft PSV alleen tegen Benfica gespeeld. Dat was in 1988, toen de clubs elkaar in de finale van de Europa Cup I troffen. PSV won toen in Stuttgart na strafschoppen.

Middenvelder Richard Witschge van Ajax probeerde zijn opluchting over de loting enigszins te verbergen. “Ach, het maakt voor ons niet uit wie je loot. Met Ajax moet je van elke ploeg kunnen winnen.” Toch mogen de Amsterdammers geen ploeg onderschatten, vindt de middenvelder. “Als we een wat mindere dag hebben, kan het in een Griekse heksenketel best eens moeilijk worden. En wat we in Kroatië kunnen verwachten, weten we ook niet. Maar normaal gesproken is Porto natuurlijk gewoon de sterkste tegenstander.”

“In onze groep zitten wel vier echte kampioenen”, aldus trainer Olsen. “Dat zegt toch wel wat. Maar met een blik op de andere groepen, en zonder een tegenstander te onderschatten, kunnen we met deze loting blij zijn”, aldus de Deense trainer.

“Onze tegenstanders zijn goede ploegen, maar ze horen in alle eerlijkheid niet tot de absolute top van Europa”, sprak middenvelder Jari Litmanen. “Maar het is wel duidelijk dat onze uitwedstrijden lastig zullen worden.” Zijn Portugese ploeggenoot Dani deelde die mening. “Voor mij worden de ontmoetingen met Porto speciaal. De rivaliteit tussen Porto en Lissabon, waar ik vandaan kon, is als Amsterdam-Rotterdam. Porto is een goed team, zonder echt grote sterren zoals vroeger. Er wordt stug verdedigd.”

Juventus is bij de Engelse bookmakers de favoriet voor de eindzege in de Champions League. De Italiaanse club stond na de loting bij de wedkantoren 3 tegen 1 genoteerd. Juventus' belangrijkste concurrent is Inter Milaan (9-2).

Ajax wordt ook nog altijd hoog aangeslagen. De Nederlandse kampioen wordt met 10-1 zelfs iets meer kans toegedicht dan Manchester United (11-1) en Bayern München (14-1). De Amsterdammers moeten behalve de Italiaanse topclubs Arsenal en Barcelona (8-1) en titelverdediger Real Madrid (9-1) voor zich dulden. (ANP)