Duits-Frans initiatief; Krachtige waarschuwing aan Moskou

WASHINGTON/BERLIJN, 28 AUG. Westerse landen hebben Rusland in krachtige termen gewaarschuwd economische hervormingen voort te zetten. In uitlatingen klonk bezorgdheid door nu beurzen in de hele wereld in een val zijn geraakt door de Russische crisis.

De Duitse bondskanselier Kohl waarschuwde gisteren dat Rusland niet op geld hoeft te rekenen als het van de ingeslagen weg van hervormingen afstapt. “Zonder de hervormingen is het niet mogelijk geld te mobiliseren noch van internationale financiële organisaties noch van Duitsland”, aldus Kohl tijdens een bezoek aan Berlijn.

President Clintons veiligheidsadviseur Berger zei gisteren dat waarnemend premier Tsjernomyrdin zo snel mogelijk zijn nieuwe regering moet samenstellen. “Dat is nodig om de economische problemen aan te pakken, fiscale maatregel, maatregelen voor de bankensector, die de economische situatie stabiliseren”, aldus de belangrijkste Amerikaanse veiligheidsadviseur. “Indien [de Russische regering] op enigerlei fundamentele wijze de koers zou wijzigen, zou dat voor ons reden voor ernstige bezorgdheid zijn.” Berger zei ook dat het bezoek van president Clinton aan Moskou volgende week doorgaat ook al lijkt president Jeltsin onder toenemende druk te staan af te treden.

De Verenigde Staten en de andere industrielanden hadden gehoopt dat het vorige maand met het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) overeengekomen internationale hulppakket van 22,6 miljard dollar het vertrouwen van de internationale markten in Rusland zou herstellen. De eerste krediettranche van ruim 4 miljard dollar heeft Moskou tevergeefs gebruikt om de koers van de roebel overeind te houden. Volgende maand moet het IMF besluiten over de vrijgave van de tweede tranche van ruim vier miljard dollar.

Volgens de Franse minister van Financiën, Strauss-Kahn, hebben de Europese landen van de Groep van zeven industrielanden na overleg van Frankrijk en Duitsland gezamenlijk een brief aan de Russische waarnemend premier Tsjernomyrdin gestuurd. De Franse bewindsman onderstreepte gisteren dat voortzetting van de hulp aan Rusland afhankelijk is van voortzetting van de hervormingen door Moskou. “De internationale gemeenschap heeft Rusland zwaar gesteund. Maar dit alles heeft slechts zin indien alle pogingen in het werk worden gesteld door de Russische regering de onontbeerlijke hervormingen door te voeren.” Hij noemde in het bijzonder een betere belastinginning, waaraan invloedrijke monopolies in Rusland zich juist hebben onttrokken. Volgens Strauss-Kahn is de Russische crisis voornamelijk te wijten aan interne problemen.

Hij zei ook dat de invloed van de Russische crisis op de Europese landen, in het bijzonder Frankrijk, beperkt zal zijn. De Franse handel met Rusland beloopt slechts een procent van het bruto binnenlands product. Hij gaf toe dat de internationale context nu “niet goed” is, maar zei toch optimistisch te zijn dat de Latijns-Amerikaanse landen de crisis het hoofd kunnen bieden. (AP, AFP, Reuters)