'Dit zijn de dagen dat wij juist geld verdienen'

De koersen op het Damrak daalden vanochtend even met zes procent. Vooral particuliere beleggers reageerden paniekerig. Dat was ook bij de beursorderlijn van de Postbank goed te merken. Beurshandelaren, die de drukte verwachtten, blijven optimistisch voor de langere termijn.

AMSTERDAM, 28 AUG. Televisieploegen hadden niet zoveel te filmen, want ook tijdens een minikrach ziet het Damrak er tegenwoordig rustig uit. Hoeklieden bepaalden in alle rust hun koersen. De waarde van de aandelen pakte lager uit door de teruggang van de koersen op Wall Street, waar beleggers hun aandelen verkochten wegens de onrust in Rusland, Latijns Amerika en Azië.

“Je ziet wel dat de hoeklieden een beetje zenuwachtiger zijn”, zei beurswoordvoerder Raymond Salet vanaf de pas verbouwde effectenvloer. “Iedereen zit heel geconcentreerd te werken.” Cor Klaassen, van Van der Moolen, het grootste hoekmanbedrijf op de beurs, was vanochtend zonder zenuwen in zijn buik naar Beursplein 5 getogen. “We zijn alleen extra alert. Dit zijn dagen waarop wij juist geld verdienen. Als je ziet dat Wall Street vier procent verliest, weet je dat ook wij forse koersbewegingen gaan krijgen.”

Als vanouds ging het er vanochtend hectischer aan toe op de optiebeurs die nog tot oktober aan het Rokin is gevestigd. “Wij hadden een daling in deze orde van grootte wel zien aankomen”, aldus market maker Ron Nicolaas van het optiebedrijf Sem van Berkel. Hij heeft weinig tijd om te praten, omdat het zeer druk is op de optiebeurs. Nicolaas kijkt 's ochtends al uit naar half vier in de middag als de beurs van New York opent. “Ik denk dat dit nog maar een klein zetje is. Wall Street opent, denk ik, straks weer met een verlies van tweehonderd punten en dan gaat de AEX-index echt wel door de duizend punten.”

Volgens analist D. de Haan van het commissionairshuis Gestion is de daling van de koersen vooral het gevolg van angst bij particuliere beleggers. “Zij houden rekening met een mogelijke verstoring van de wereldorde. Als Jeltsin wordt afgezet is de weg vrij voor een coup. Het heeft maar indirect te maken met de monetaire crisis in Moskou of de lage olieprijs.”

Volgens De Haan is Wall Street kwetsbaar geworden nu de olievlek van de Aziatische crisis behalve Rusland ook Zuid-Amerika bereikt. “Brazilië is hard geraakt en daarna volgde Argentinië. Daar is men van geschrokken in New York.” Hij blijft echter van mening dat de Amsterdamse beurs zich geen grote zorgen hoeft te maken.

De Postbank bevestigde de drukte van de zijde van particuliere beleggers door de vele telefoontjes die binnenkwamen bij de beursorderlijn. “Wij werken vandaag op volle sterkte en zijn in verband met de drukte eerder open gegaan”, aldus een woordvoerder. Desondanks was de wachttijd voor beleggers opgelopen tot tien minuten.

De Amsterdamse effectenbeurs had al rekening gehouden met een drukke dag. De beurs ondergaat momenteel een grondige verbouwing om de intrek van de optiebeurs in oktober mogelijk te maken. Aanpassingen in het elektronische handelssysteem van de beurs, die gisteravond op het programma stonden, zijn met oog op de daling van Wall Street uitgesteld. “Op zulke gekke dagen moet je niet het risico nemen dat het hele systeem plat gaat”, zei Salet.

De grootste verliezer onder de belangrijkste fondsen was het uitzendbureau Randstad. De koers daalde 7,3 procent (11 gulden) naar 139,90 gulden. “Randstad kampt met de jonge ziekte”, aldus de commissionair. “Jonge fondsen worden door hun hoge koers-winstverhouding het hardst geraakt door de neergang.”

Optiehandelaar Nicolaas weet dat voor de daling geen fundamentele reden is. Hij vindt de meeste particuliere beleggers ondeskundig en sentimenteel. “Als ik bij de bushalte sta en een wildvreemde gaat mij uitleggen hoe de beurs werkt, dan weet ik dat deze daling nergens op gebaseerd is. Mensen zonder gezond verstand sturen hier de beurs. Ze maken van kleine bedrijfjes die een notering krijgen ineens een miljoenenbedrijf. Ik vertrouw op de grote beleggers. Zij zullen instappen omdat er gewoonweg geen alternatieven zijn om je geld te stallen.”

Aan het einde van de ochtend trokken de koersen licht aan. “Ik heb momenteel alleen maar kooporders in de computer staan”, zegt R. Frijters van de orderlijn VEB Bottumline. “Vanochtend waren het allemaal verkooporders.”

    • Sjouke Rijper