Commissie: geen paniek; Geen verbod Europa op uitvoer vlees

ROTTERDAM, 28 AUG. De Europese Commissie zal na de ontdekking van een met gekkekoeienziekte (BSE) besmet dier in Vriescheloo geen exportverbod opleggen voor Nederlands rundvee. Volgens de EC is er “geen reden tot paniek”.

Afgelopen woensdag werd op een bedrijf in het Groningse plaatsje het derde geval van BSE in Nederland ontdekt. Hoe de zesjarige koe Candy Can Be de ziekte heeft opgelopen is nog niet duidelijk. Uit voorzorg zijn alle negentig koeien die op het bedrijf aanwezig waren geruimd. De hersenen van de dieren zullen in het Instituut voor Dierhouderij en Diergezondheid (ID-DLO) in Lelystad worden onderzocht op BSE. Ook zullen de nakomelingen van de koe, die mogelijk op andere bedrijven staan, worden opgespoord en onderzocht.

Het nieuwe BSE geval kan nadelige gevolgen hebben voor de export van rundvlees naar landen van buiten de Europese Unie. Sinds de ontdekking van de eerste twee gevallen vorig jaar sloten Argentinië, Brazilië, Bosnië-Herzegovina, Saudi-Arabië, Jordanië, Syrië, Macedonië, Oekraïne, Polen, Turkije, Slowakije en Singapore de grenzen voor Nederlandse koeien. Dat importverbod is nog steeds van kracht. Ook Rusland, Japan, Ghana en Iran kondigden destijds een verbod af, maar dat was inmiddels weer opgeheven. Volgens een woordvoerder van de Produktschappen Vee, Vlees en Eieren kan het “enkele tientalllen miljoenen gaan kosten” als sommige landen de grenzen voor Nederlands rundvee sluiten.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Landbouw kan de koe de ziekte hebben opgelopen via besmet veevoer, door een overdracht van koe op kalf of door een natuurlijke mutatie. “Het kan nog wel even duren voordat we weten hoe de besmetting heeft plaatsgevonden”, aldus de woordvoerder. Bij de eerste twee gevallen is niet vast komen staan hoe de dieren besmet zijn geraakt.

Tweede-Kamerlid Van Ardenne (CDA) vindt dat het ministerie van Landbouw een “diepgravend onderzoek” moet instellen naar de oorzaak van het BSE-geval in het Groningse plaatsje Vriescheloo. “Bij de twee gevallen van de gekkekoeienziekte vorig jaar is dat niet goed uitgezocht”, stelt zij.

BSE dook in 1986 voor het eerst op in Groot-Brittannië. De Britten tellen sindsdien meer dan 170.000 gevallen van BSE. De vrees bestaat dat mensen die met BSE besmet vlees eten de dodelijke ziekte Creutzfeldt-Jakob kunnen oplopen.

Tot nu toe konden artsen alleen na het overlijden van een patiënt met zekerheid vaststellen of hij Creutzfeldt-Jakob had. De ziekte zou nu, volgens een artikel in The Lancet dat morgen verschijnt, opgespoord kunnen worden door onderzoek van weefsel van de blindedarm. Britse artsen deden de ontdekking toen ze de in 1995 verwijderde blinde darm onderzochten van een man die afgelopen juni overleed aan de hersenziekte. In de blinde darm vonden ze een proteïne die zij in verband brengen met Creutzfeldt-Jakob. De man vertoonde in 1995 nog geen tekenen van de ziekte.