'Beperkte rol Heertje bij onderzoek beursfraude'

ROTTERDAM, 28 AUG. Het justitiële onderzoek naar de beursfraude ('Operatie Clickfonds') is gestart op basis van dossiers bij de Belastingdienst, stukken uit civiele procedures en krantenknipsels.

Dat schrijft fraudeofficier mr. H. de Graaff in reactie op vragen van rechter-commissaris mr. F. Salomon. Die vroeg hem twee weken geleden “op duidelijke en onderbouwde wijze” aan te geven wat de rol is geweest van de Amsterdamse hoogleraar A. Heertje bij de start van het Clickfonds-onderzoek. Heertje heeft justitie informatie gegeven over het door de beursfraudezaak in opspraak gekomen effectenhuis Leemhuis en Van Loon. Hij vindt echter dat De Graaff zijn woorden in het gespreksverslag niet juist weergeeft. Volgens de raadsman van één van de hoofdverdachten is de betrouwbaarheid van de officier in het geding omdat Heertjes verklaring “cruciaal” zou zijn geweest voor de start van het onderzoek. Heertje heeft volgens De Graaff inzake het Clickfonds-dossier, dat uit diverse deelonderzoeken bestaat, slechts informatie gegeven over frontrunning. Zijn verklaring is 'ondermeer' reden geweest dit onderzoek te starten. Bij de andere onderzoeken heeft hij geen rol gespeeld.