Bankpresident Maleisië stapt op

KUALA LUMPUR, 28 AUG. President Ahmad Mohamed Don van de centrale bank van Maleisië heeft vandaag ontslag genomen wegens een conflict met premier Mahathir Mohamad.

Ook de vice-president van de bank, Fong Weng Phak, vertrekt. Dat heeft een regeringswoordvoerder in Kuala Lumpur meegedeeld. Het land is in een diepe recessie. Premier Mahathir oefent al maanden druk uit op de centrale bank om de rente te verlagen teneinde de economie uit het slop te halen. De premier tegen de zin van de centrale bank dat er beperkingen van het kapitaalverkeer komen om de koers van de nationale munteenheid, de ringgit, te stabiliseren. De koers is sinds het begin van de crisis in het Verre Oosten vorig jaar juli gekelderd met 40 procent tegenover de Amerikaanse dollar. (Reuters, ANP)