Alpen eisen al meer dan veertig levens

CHAMONIX, 28 AUG. Meer dan veertig alpinisten zijn sinds juni op weg naar een bergtop overleden. Zwitserse reddingswerkers hebben daarom alpinisten opgeroepen in ieder geval de Mont Blanc voorlopig te mijden. Daar vielen deze week al meer dan tien slachtoffers, die top werden verrast door regen die op de grond bevroor en de weg onbegaanbaar maakte.

Volgens de autoriteiten valt er meer neerslag dan gewoonlijk in deze tijd van het jaar, waardoor de bodem onvoorspelbaar wordt. Maar het grote aantal slachtoffers is niet uitzonderlijk. In 1992 vielen er alleen al in het Franse deel van de Alpen 266 doden, twee jaar later waren dat er 213 en in 1996 256. Jaarlijks moeten reddingswerkers duizenden keren in actie komen om gestrande klimmers uit een benarde positie te bevrijden.

De Oostenrijkse bergbeklimmer Reinhold Messner waarschuwde vorig jaar al dat het tijd werd om maatregelen te nemen. Messner, de eerste man die alle bergtoppen boven de 8.000 meter heeft beklommen, was bang dat de autoriteiten bergbeklimmen zouden verbieden. In Frankrijk gingen stemmen op om alleen bergbeklimmers met voldoende ervaring toe te laten. Maar klimster Chantal Maudit voelt daar niets voor: “Bergen moeten een gebied van vrijheid blijven, ook al zijn ze gevaarlijk.”