Aandelen Newcastle schieten omhoog na komst Gullit

ROTTERDAM, 28 AUG. Ruud Gullit volgt Kenny Dalglish op als trainer-coach van Newcastle United. De Schot werd gisteren ontslagen door het bestuur van de Engelse voetbalclub uit onvrede over de teleurstellende prestaties. Na twee speelronden bezet Newcastle de twaalfde plaats op de ranglijst, met evenveel punten (twee) als rivaal Manchester United.

Voor Gullit (35) betekent het dienstverband bij The Magpies diens tweede baan als trainer-coach in Engeland. Eerder was de oud-international actief als speler-manager bij Chelsea, de chique club uit Londen waar hij in februari zijn ontslag kreeg. Gullit werd de afgelopen maanden herhaaldelijk in verband gebracht met Nigeria en Zuid-Afrika. In beide landen zou hij aan de slag kunnen aan bondscoach. Ook Tottenham Hotspur zou de afgelopen dagen in de markt zijn geweest voor de Nederlander. Gullit heeft vijf aanbiedingen afgewezen.

De naam van Gullit viel woensdag voor het eerst in Newcastle, waar Dalglish sinds zijn aanstelling, ruim anderhalf jaar geleden, geen moment zijn al even beroemde voorganger, Kevin Keegan, kon doen vergeten. Afgelopen seizoen vocht de miljoenenploeg uit Noord-Engeland zelfs voor lijfsbehoud in de Premier League. In de Champions League sloeg Newcastle vorig seizoen een modderfiguur. Bij de supporters nam de laatste weken de roep toe om het aftreden van Dalglish, die drie jaar geleden Blackburn Rovers naar de landstitel leidde.

Geruchten over de mogelijke komst van Gullit zorgden ervoor dat op de beurs de Newcastle-aandelen tien procent in waarde stegen. Gistermiddag stegen de aandelen nog verder toen voorzitter Freddy Shepherd een einde maakte aan alle onzekerheid, terwijl voor de poorten van St James' Park honderden supporters de wacht hielden. “We denken met Ruud de ideale opvolger van Kenny in huis te halen. Hij kan verder bouwen aan de club”, aldus Shepherd. Gullit, die dinsdag 36 jaar wordt, debuteert overmorgen in de thuiswedstrijd tegen Liverpool.

Met zijn contract bij Newcastle komt Gullit terug van een eerder gedane belofte. “Nooit meer Engeland”, zei de geboren Amsterdammer nadat hij door Chelsea aan de kant was gezet. Gisteren toonde Gullit zich “verheugd” over zijn nieuwe functie. Meer wilde hij niet kwijt.

Gullits zaakwaarnemer, Phil Smith, zei gisteren op de BBC Radio dat Gullit maandag in Amsterdam een ontmoeting heeft gehad met vertegenwoordigers van Newcastle. Volgens Smith gaf Gullit toen zijn ja-woord, in afwachting van het lot van Dalglish. Gullit gaat een jaarsalaris verdienen van ruim drie miljoen gulden. Daarmee wordt hij de beste betaalde manager uit de Premier League.

Het bestuur van Newcastle maakte gisteren bekend dat Dalglish op 18 augustus, drie dagen na de teleurstellende competitiestart tegen nieuwkomer Charlton Athletic (0-0), zijn ontslag had aangeboden. De 47-jarige Schot, die werd uitgefloten na de puntendeling met Charlton, vertelde gisteren dat hij zijn woorden pas in daden wilde omzetten zodra de club een geschikte opvolger vond.

Gullit kan terugkijken op een wisselvallig carrière als trainer-coach. In zijn eerste seizoen bij Chelsea leidde hij de club naar de finale van de FA Cup, waarin Middlesbrough werd verslagen. Daarmee schreef hij geschiedenis, want nooit eerder won een buitenlandse coach een grote prijs in het roemrijke Engelse voetbal. Bij de supporters kon de charismatische Nederlander niet kapot na die eerste grote overwinning in 26 jaar. Bovendien slaagde hij erin om een aantal grote namen naar Stamford Bridge te halen, onder wie de Italianen Gianfranco Zola en Roberto di Matteo.

In de loop van zijn tweejarige trainerscarrière verloor Gullit bij Chelsea veel van zijn glans. Op supportersavonden liet hij weliswaar zijn gezicht zien, maar toonde hij weinig affectie voor de fans, zo vertelden Engelse supporters van The Blues deze zomer. Terwijl de meeste spelers tot laat op de avond bleven, verdween Gullit al weer snel.

Toch kwam zijn ontslag tamelijk onverwacht. Hoewel hij met Chelsea nog in de race was in het FA-Cuptoernooi en het Europa-Cuptoernooi voor bekerwinnaars verbrak de clubleiding de samenwerking. Over de achtergronden van het ontslag lopen de meningen nog altijd uiteen. Volgens sommigen was Gullit te arrogant en waren zijn salariseisen buiten alle proporties. Zelf heeft Gullit de aantijgingen en speculaties altijd met klem tegengesproken.