Zwolle-spits maakt zeven doelpunten

ZWOLLE, 27 AUG. FC Zwolle heeft met een monsterzege van 13-0 op de amateurs van Drachten de tweede ronde van het KNVB-bekertoernooi bereikt. Spits Dirk-Jan Derksen maakte zeven doelpunten. De uitslag en de goals van Derksen waren geen record.

HFC won in 1903 in de beker met 25-0 van VVV. Op 19 augustus 1956 zegevierde HVC in hetzelfde toernooi met 17-3 over Dieren. Wout Heinen scoorde in dat duel negen keer. Op 1 januari 1959 maakte international Leo Kanjels acht treffers in de bekerontmoeting NAC-Dongen, die in 18-1 eindigde.

FC Zwolle bereikte in groep 6 achter poulewinnaar De Graafschap op doelsaldo (13-3) de tweede ronde, voor de amateurs van ACV uit Assen.

In poule 1 had RKC gedacht zich gisteren voor de volgende ronde te plaatsen. De Waalwijkers verloren echter met 2-1 bij Katwijk. De zaterdagamateurs hielden daarmee uitzicht op de tweede ronde, die zij vorig seizoen ook wisten te bereiken. Toen schakelden ze verrassend FC Utrecht uit het bekertoernooi.

AZ wist zich al verzekerd van de volgende ronde en deed het gisteren rustig aan tegen Veendam, 1-2. AZ-trainer Wim van Hanegem liet tegen de Groningse eerste-divisieploeg slechts één basisspeler opdraven, Ferdino Hernandez. In dezelfde groep behield Haarlem kans op kwalificatie, dankzij een 3-1 overwinning bij Lisse. Haarlem en Veendam spelen in de laatste ronde tegen elkaar.

Met UDI'19 telt de tweede ronde in ieder geval één vertegenwoordiger uit het amateurvoetbal. De Udense ploeg verloor gisteren in eigen huis met 0-1 van Fortuna, dat daarmee zonder puntverlies bleef. Helmond Sport won in dezelfde poule (2) met 2-4 bij Halsteren, kwam daardoor ook op vier punten maar heeft een slechter doelsaldo dan de de Brabantse amateurs. (ANP)