Wervelstorm van cultuur in Amsterdam

Dit weekeinde opent in Amsterdam de Uitmarkt traditiegetrouw het culturele seizoen. Honderden gratis optredens moeten de bezoekers een voorproefje geven van de theater-, dans- en muziekvoorstellingen in het komende jaar. Agenda maakte een selectie uit het aanbod.

'Een zo groot mogelijk publiek moet kennis maken met de levende kunsten', vinden de organisatoren van de Uitmarkt. Televisiereclames moeten het bezoekersaantal opstuwen. Een half miljoen mensen wordt verwacht. Heel gezellig natuurlijk, al die mensen. Maar om van de ene voorstelling naar de andere te komen, moet je je worstelen door een massa die koninginnedag in herinnering roept. En ja, dan bekruipt je soms, net als bij koninginnedag, het gevoel dat 'het vroeger veel leuker was'.

Ook het programma is uitgebreid: 28 podia, meer dan driehonderd optredens, een informatiemarkt en een boekenmarkt. Goed plannen wordt een noodzakelijk onderdeel van het Uitmarkt-bezoek.

“Hoe laat is het nu?”

“Half vijf.”

“O, even kijken, dan kunnen we om vijf uur naar moderne dans, naar opera of naar een cabaret-iets.”

“Laten we die moderne dans doen.”

Na wat geschuifel door de menigte blijkt er bij de moderne dans een lange rij te staan. Het is vol. Een kwartiertje van tevoren arriveren is duidelijk niet genoeg. “Wat gaan we dan doen?”

“Nou, om half zes is er...”

“Neeee, niet om half zes, want dan zijn we weer te laat. Wat is er om zes uur?”

Genoeg, want de Uitmarkt blijft een grote verzameling van de meest uiteenlopende vormen van levende kunst. De opening, vrijdag om negen uur op de Dam, is een muzikaal programma met Karin Bloemen. Gordon komt ook. En daarna is er opera. Maar in tegenstelling tot voorgaande jaren is er op de vrijdagavond al veel meer te zien dan alleen de openingsshow. Er is cabaret (Acda & De Munnik), toneel (Srebrenica, op herhaling door de actualiteit), muziek (Afrikaans) en film.

Op zaterdagavond is er, ook op de Dam, een musicalavond. Delen uit Ain't it misbehavin, Hair en Heerlijk duurt het langst (van Annie M.G. Schmidt) worden gezongen door Jasperina de Jong, Jenny Arean, Denise Jannah en anderen. Overdag en 's avonds is er popmuziek met The Scene, de Raggende Manne, de Tröckener Kecks en Bl/of, maar ook dance en hiphop. Het publiek kan ook genieten van dans, met onder andere het Nationale Ballet en het Internationaal Danstheater, en klassieke muziek, met bijvoorbeeld het Nederlands Blazers ensemble, Wibi Soerjadi of het Nederlands jeugd strijkorkest. Optredens van Cubaanse, Surinaamse, Marokkaanse en Turkse artiesten (“De Uitmarkt 1998 is multicultureler dan ooit!” zegt de organisatie). En er kan gelachen worden (stand-up comedy, Lebbis en Jansen).

De afsluiting van de Uitmarkt wordt verzorgd door het Rotterdams Philharmonisch Orkest, voor het eerst te zien op de Dam. Onder leiding van Valery Gergjev wordt een ouverture van Mozart en een symfonie van Berlioz gespeeld.

Voor wie geen zin heeft om in de rij of regen te staan, is er de televisie. De Uitmarkt is dit jaar uitgebreider op de buis dan ooit. De AVRO brengt acht programma's (in totaal een uur of acht). De opening, de sluiting en veel ertussenin zijn ook vanuit de huiskamer te zien.

    • Yasha Lange