Weinig om het lijf

Sommige gebruiksvoorwerpen doen je bij eerste kennismaking afvragen hoe je ooit zonder kon. Zo bereikte ons in de jaren zeventig, vanuit Amerika, de paraplu-hoed: een uitschuifbaar regenscherm dat met een band om het hoofd werd bevestigd. Erg handig als het regende en niet waaide, zo bleek in het gebruik. Bij een eerste windvlaag stortte het pluutje ter aarde.

StarckNaked van Wolford, vanaf 15 sept. verkrijgbaar bij o.a. de Bijenkorf. In zwart, grijs, olijfgroen en lila. Voor verkoopadressen: 073-6928692. Prijs ƒ 495

Deze zomer werd op de verschillende popfestivals in ons land iets nieuws gelanceerd, dat ook al met het klimaat te maken had: een broek met afritsbare pijpen. Bij festivals als Pinkpop of Lowlands, waar de bezoekers meestal verscheidene dagen bivakkeren, is het natuurlijk praktisch om short en lange broek in één te hebben. Dit exemplaar had bovendien extra zakken voor bierflessen en andere leeftocht. Op Pinkpop liepen allerlei jongens met de afgeritste pijpen rond hun enkels alsof het slobkousen waren; als een onbedoeld gedistingeerd accent.

De firma Wolford, fabrikant van panties en kousen, heeft op het gebied van multifunctionaliteit iets nieuws bedacht. Of liever: laten bedenken. De als industrieel ontwerper bekende Philippe Starck werd uitgenodigd om vorm te geven aan een jurk, en dat werd StarckNaked. Maar hoe charmant de dame in de reclamefolder er ook in uitziet, StarckNaked lijkt bij eerste aanblik niet op een jurk - eerder op de bizarre panty van een eenbenige reus.

StarckNaked is een één meter zestig lange 'tube', ofwel koker, van zachte elastische stof die uitloopt in twee aparte kokertjes. Want StarckNaked is een jurk en panty (80 dernier) ineen. Als je de kousen eenmaal aanhebt, kun je de rest van de stof op allerlei verschillende manieren om het lichaam vormen: als rok (door een paar keer heen en weer te vouwen), als strapless jurk (door eerst omhoog te trekken tot onder de oksels en dan de zoom terug te slaan tot op de voeten, of dan weer terug op de heupen totdat je een korte jurk overhoudt), of als jurk met bandjes (door er de bijbehorende mini-bretels aan vast te klikken).

Waarom het handig is om kousen aan je jurk te hebben, laat zich in eerste instantie raden. Maar wie wel eens met een strapless jurk te maken heeft gehad, kent het gevaar van verschuiven en afzakken. En daar speelt de panty haar rol, want die zorgt er voor dat deze jurk op de juiste plaats blijft. StarckNaked is comfortabel en creatief: wie naar een feestje gaat, kan na elk toiletbezoek verrassen met wéer een andere outfit. Blijft het probleem van de panty, want al is het 80 dernier, wat als daar een ladder in komt?

    • Hester Carvalho