Weigeryup opnieuw tot cel veroordeeld

ARNHEM, 27 AUG. De militaire kamer van het gerechtshof in Arnhem heeft gisteren in hoger beroep een 36-jarige man veroordeeld tot zeven maanden gevangenisstraf wegens dienstweigering. Volgens N. Huygen, persrechter van de Arnhemse rechtbank, betekent dit dat het hof de door de rechtbank ingezette beleidswijziging om weigeryuppen milder te straffen, afwijst.

Op 22 juni had de militaire kamer van de rechtbank het beleid ten aanzien van weigeryuppen drastisch gewijzigd, door een aantal andere dienstweigeraars te veroordelen tot dienstverlening en een geldboete. Daarvoor werd in de regel zeven maanden gevangenisstraf opgelegd. Het openbaar ministerie ging tegen deze uitspraak in beroep. De zaken komen in oktober voor bij het hof.

N. Huygen, persrechter van de Arnhemse rechtbank, verwacht dat de militaire kamer van de rechtbank haar beleid zal bijstellen, nu het hof opnieuw zeven maanden cel heeft opgelegd. “Als rechtbank probeer je de jurisprudentie in beweging te houden, je kijkt of het hof in je beslissingen meegaat. Dat blijkt nu niet het geval te zijn.”

F. Boerwinkel, persraadsheer van het gerechtshof, bestrijdt echter dat het hof de rechtbank nu heeft “teruggefloten”. “Deze zaak heeft niets te maken met de uitspraken van 22 juni. Deze man is op 9 april 1996 door de rechtbank veroordeeld tot zeven maanden en ging zelf in hoger beroep. Het hof heeft gewoon de toenmalige uitspraak van de rechtbank gevolgd.”

J. Versteegh, de raadsman van de gisteren veroordeelde dienstweigeraar, meent dat het hof gisteren wel degelijk een signaal heeft uitgezonden: “Dit was de eerste zaak na uitspraken van de rechtbank op 22 juni en dwong het hof tot een nieuw oordeel. Het hof heeft dus besloten de oude koers te handhaven.”