Voorzitter van CDA vertrekt

DEN HAAG, 27 AUG. CDA-voorzitter H. Helgers legt zijn functie volgend voorjaar neer. Hij is niet beschikbaar voor een nieuwe termijn als voorzitter van de partij. Helgers heeft dit vandaag meegedeeld aan het partijbestuur en het bestuur van de Tweede-Kamerfractie.

De 43-jarige Helgers beschouwt zijn opdracht om de partij te vernieuwen als volbracht.

“Ik heb mijn werk gedaan. De partij komt in een nieuwe fase en daarbij hoort een nieuw gezicht”, legt hij uit in een vraaggesprek met deze krant. CDA-leider De Hoop Scheffer zegt in een reactie de beslissing van Helgers te respecteren. “Hans Helgers komt de eer toe zich het vuur uit de sloffen te hebben gelopen voor de opbouw en vernieuwing van de partij”, aldus De Hoop Scheffer. Helgers steunde als voorzitter sterk op de regionale en lokale bestuurders; de Tweede-Kamerfractie verzette zich sterk tegen zijn vernieuwingsdrang.

Helgers trad in 1995 aan als opvolger van partijvoorzitter W. van Velzen, die na de grote verkiezingsnederlaag van het CDA moest vertrekken. Helgers, een voormalige gevangenisdirecteur, stelde zich als opdracht om de partijcultuur van het CDA te wijzigen en een nieuwe generatie CDA'ers naar voren te schuiven.

Onder zijn leiding ontwikkelde de partij een andere koers, waarbij naar eigen zeggen afscheid werd genomen van het verleden als “bestuurderssociëteit”. Volgens Helgers stelde het CDA te veel de haalbaarheid en niet de herkenbaarheid voorop. “Vergeet niet: het CDA had een heel bleek profiel gekregen”, zo onderstreept hij.

Bij de kandidaatstelling voor de Tweede Kamer dwong Helgers een reeks oudgedienden, zoals de oud-minister en toenmalige Tweede-Kamervoorzitter P. Bukman, zich niet meer beschikbaar te stellen. Nieuwe kandidaten, als de vroegere directeur van Artsen zonder Grenzen J. de Milliano en de vroegere CDA-bestuurder G. Verburg, werden hoog op de kandidatenlijst gezet.

Het CDA zal binnenkort een commissie samenstellen die kandidaten moet selecteren. Volgens betrokken CDA'ers heeft de partij nog geen kandidaten op het oog.