Verkeerde stukken in Clickfonds-dossiers

ROTTERDAM, 27 AUG. Verschillende verdachten in het beursfraudeschandaal moeten zich onlangs een hoedje geschrokken zijn toen zij van justitie hun dossier inzake 'Operatie Clickfonds' thuisgestuurd kregen. Tussen de stukken over belastingfraude, voorwetenschap of 'frontrunning' lazen zij plotseling over een gewelddadige overval, gevonden vuurwapens, en 'snijwonden in gezicht'.

Foutje, zo blijkt. Justitie heeft per abuis, met het 'Clickfonds-dossier', tientallen documenten verstuurd die niets met het beursfraudeschandaal te maken hebben. Het gaat om privacy-gevoelige stukken als verslagen van huiszoekingen, processen-verbaal en kopieën van paspoorten. Ze horen bij dossiers over een aantal kleinere delicten, zoals de overval op een tankstation in Aalsmeer, een steekpartij en de diefstal van een auto.

Eén van de verdachten heeft inmiddels 77 papieren uit zijn dossier gevist, waarover hij cynisch stelt dat ik “daarvan in ieder geval zeker weet dat ik er niets mee te maken heb.”

Een woordvoerder van het bureau van de rechter-commissaris, dat de stukken verstuurde, noemt het voorval “natuurlijk niet zoals het hoort.” Zij gaat ervan uit dat er bij het kopiëren van de stukken “iets verkeerd' is gegaan en noemt dat “in het kader van de zorgvuldigheid bijzonder vervelend”.

Het is onduidelijk hoeveel verdachten en raadslieden de bewuste papieren hebben ontvangen. Tot nu toe heeft één advocaat de documenten naar justitie teruggestuurd, bevestigt de woordvoerder: “Die raadsman heeft een excuusbrief van de rechter-commissaris gekregen. Verder weten wij ook niet hoe ruim deze stukken rondgaan. We moeten maar even rustig afwachten of er nog wat terugkomt.”

    • Joost Oranje