Verdachte Nairobi naar VS overgebracht

NAIROBI, 27 AUG. Een van de verdachten van de bomaanslag op de Amerikaanse ambassade in de Keniaanse hoofdstad Nairobi, de Jeminitisch staatsburger Khalid Salim, is gisteravond uit Kenia naar de Verenigde Staten overgevlogen. Dat heeft de Keniaanse krant East African Standard vandaag gemeld.

De Amerikaanse federale inlichtingendienst FBI zou de verdachte begeleid hebben, maar weigert alle commentaar. De FBI is met zo'n tweehonderd agenten in Nairobi aanwezig voor onderzoek naar de aanslag. Deze had op 7 augustus plaats en kostte aan 247 mensen het leven. Vrijwel gelijktijdig werd een aanslag uitgevoerd op de Amerikaanse ambassade in de Tanzaniaanse hoofdstad Dar es-Salaam, waarbij elf mensen de dood vonden.

De ambassade van Jemen in Nairobi weigert elk commentaar op de arrestatie van Khalid Salim, maar ontkent met kracht iedere relatie tussen de Jemenitische regering en Osama bin Laden, de Saoedische miljonair die zich in Afghanistan zou bevinden en die volgens de Verenigde Staten achter de aanslagen zit.

Uit vergelding hebben de VS vorige week aanvallen met kruisraketten uitgevoerd op doelen in Afghanistan waar terroristische acties zouden worden beraamd en op een chemisch complex in Soedan waar ingrediënten voor het gifgas VX zouden worden gemaakt.

In Soedan hebben ambtenaren aangekondigd dat ze maandelijks een dag loon zullen afdragen om de herbouw mogelijk te maken van het verwoeste chemische complex, waar volgens Soedan louter medicijnen werden gemaakt. (Reuters, AP)