UÇK: strijd niet militair te winnen

PRIŠTINA, 27 AUG. Voor het eerst heeft het Kosovo Bevrijdingsleger (UÇK), dat in Kosovo het Servische gezag bestrijdt, laten weten bereid te zijn tot overleg, zij het op bepaalde voorwaarden.

Adem Demaçi, de Kosovo-Albanese politicus die 28 jaar in Servische gevangenissen heeft gezeten en die sinds kort politiek vertegenwoordiger van het UÇK is, zei gisteren dat “het Servische regime moet erkennen dat het de strijd met militaire middelen niet kan winnen”. Als het dat erkent, is het UÇK bereid tot overleg, aldus Demaçi. Hij voegde daar wel aan toe dat het UÇK óók vasthoudt aan de voorwaarden die andere Kosovo-Albanese leiders al eerder stelden: Belgrado moet de Servische politietroepen uit Kosovo terugtrekken en het moet accepteren dat de onafhankelijkheid van Kosovo het uitgangspunt van het overleg is. Demaçi erkende dat ook het UÇK niet in staat is de strijd in Kosovo met militaire middelen te winnen. “We zijn ons ervan bewust dat we ooit zullen moeten onderhandelen”, zei hij. Eerder gisteren sprak Demaçi in de hoofdstad Priština met buitenlandse diplomaten over de crisis in Kosovo.(Reuters, AFP, AP)