Twee Franse wereldtitels; Tournant snel op kilometer bij WK baan

ROTTERDAM, 27 AUG. De Fransman Arnaud Tournant heeft gisteravond bij de wereldkampioenschappen baanwielrennen in Bordeaux-Lac een einde gemaakt aan de driejarige hegemonie van de Australiër Shane Kelly op de tijdrit over 1.000 meter. De 20-jarige favoriet reed de afstand in 1 minuut en 1,879 seconden, de beste tijd ooit verwezenlijkt op zeeniveau.

Tournant bleef met die prestatie Kelly, sinds Bogota (1995) wereldrecordhouder met 1.00,613, en de Amerikaan Erin Hartwell ruim voor. “Ik dacht dat ik droomde”, zei de nieuwe kampioen, “maar het is echt waar. Ik heb hier jaren voor gewerkt. Vorig jaar werd ik nog afgeschreven. ',Je redt het nooit', zei men. Een verkeerde inschatting dus, die me enorm heeft gemotiveerd.” Tournant werd voor de eerste maal wereldkampioen.

De Franse afvaardiging begon de eerste dag van de WK sterk voor eigen publiek. Philippe Ermenault prolongeerde zijn wereldtitel op de vier kilometer achtervolging. Hij versloeg in de finale zijn 33-jarige landgenoot en vriend Francis Moreau, die zeven jaar geleden in Stuttgart wereldkampioen werd. Het verschil tussen de twee was na vier kilometer 0,84 seconden. Ermenault finishte na 4 minuten en 20,627 seconden. Hij reed met een gemiddelde snelheid van 55,251 kilometer per uur.

Chris Boardman, de Engelse titelkandidaat die in 1994 en 1996 wereldkampioen was, slaagde er zelfs niet in zich te kwalificeren. Hij maakte in de serie slechts de twaalfde tijd. Ermenault en Moreau maakten op de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta deel uit van de Franse achtervolgingsploeg die de gouden medaille won. Tijdens het recente Franse kampioenschap achtervolging in Hyeres versloeg Moreau nog Ermenault. Moreau was gestopt met baanwielrennen, maar zette op verzoek van zijn sponsor zijn loopbaan voort en versloeg in zijn eerste race Ermenault.

In de halve finales van het wereldkampioenshap had Moreau de snelste tijd gerealiseerd. Hij versloeg daarin de Duitser Robert Bartko. Deze veroverde de bronzen medaille. Hij versloeg de Oekraïner Aleksander Simonenko in de strijd om de laatste podiumplaats met overmacht. Simonenko was in de halve finale verslagen door Ermenault.

De wedstrijden werden in Bordeaux voor volle tribunes gehouden. De Franse minister van sport Marie-George Buffet was ook aanwezig. Maar ze miste de Franse triomfen omdat ze verplichtingen elders had.