Top van BolsWessanen kiest voor de aanval

BolsWessanen maakte gisteren een fikse winstduikeling bekend. Alles wat tegen kan zitten zit tegen. Het management kiest niettemin de aanval. “We gaan een notering op Wall Street aanvragen.”

AMSTERDAM, 27 AUG. Bestuursvoorzitter Mac Zondervan van BolsWessanen had gisteren geen vrolijk verhaal te vertellen. Zijn aanwijsstok was zelfs te kort om een indicatie van torenhoge prijzen van botervet te geven. Hetzelfde gold voor de melkprijzen die maar blijven stijgen. Zelfs de voerprijzen voor de verliesgevende kippen in Thailand zaten - op een veel te hoog niveau - tegen. “Het kan allemaal nog erger”, zo breide de geplaagde bestuurder de serie tegenvallers aan elkaar.

Geluk bij een ongeluk is volgens Zondervan dat de problemen niet van structurele aard zijn: de grondstoffen zullen op termijn goedkoper worden en ook de problemen bij de Thaise joint venture Golden Foods zijn, voor zover de economische situatie dat toelaat, onder controle. BolsWessanen neemt de Aziatische activiteiten mogelijk zelfs over, gezien de spanningen met de huidige Thaise partner.

Zondervan: “Dergelijke verliezen blijven natuurlijk niet zonder gevolgen, maar ik ga niet precies vertellen welke spanningen er zijn.”

Na de winstdaling van het concern met minimaal een kwart in het lopende jaar moet 1999 een frisse start opleveren. Voor het bedrijf Wessanen wel te verstaan, want de drankenactiviteiten van Bols zijn dan volledig verkocht.

Zondervan vond het nog te vroeg om de mislukte fusie uit 1994 te analyseren. “Maar het lijkt me duidelijk dat ik zo'n stap nu nooit meer zou maken”, aldus de vroegere Wessanen-bestuurder.

Samen met de Franse wijnactiviteiten zorgt Bols voor een opbrengst van 500 miljoen gulden die Wessanen de komende jaren wil gebruiken om een 'bovengemiddeld' winstgevend zuivelbedrijf te worden. “Zuivel is nadrukkelijk de belangrijkste kernactiviteit en die vraagt om verdere schaalvergroting.”

Acquisities zijn volgens Zondervan, zonder een tijdsindicatie te willen geven, vooral in de Europese en Amerikaanse kaasmarkt te verwachten. Mochten zich geen kansen voordoen, dan zal het concern eigen aandelen inkopen. Voorwaarde daarbij is dat de wetgever zo'n operatie dan wel fiscaal aantrekkelijk zal hebben gemaakt.

Want op nieuwe belastingen zit het concern niet te wachten: in de afgelopen zes maanden moest BolsWessanen bijna de helft van de brutowinst naar de fiscus brengen. “De gemaakte verliezen in Thailand kunnen we helaas niet compenseren met de winstbelasting in andere landen.”

De concentratie op zuivel wil niet zeggen dat Wessanen afstand doet van bijvoorbeeld zijn belang in het drankenbedrijf Campari. In ruil voor Bols Italia beschikt Wessanen over 35 procent in het Italiaanse bedrijf. “Zeer winstgevend, dus op korte termijn zie ik geen enkele aanleiding om dat te verkopen.” Ook voor de diepvriesproducten, zoals de Thaise kip, blijft een plaatsje over in het Wessanen-huis. “De markt voor diepvriesproducten bevindt zich momenteel op de bodem van de markt, dus daar zitten enorme groeikansen”, aldus Zondervan.

Maximaal 50 miljoen gulden van de opbrengst van de drankactiviteiten zal worden gebruikt om extra reorganisaties door te voeren.

Het opgeschoonde bedrijf moet binnen enkele jaren zelfs klaar zijn voor een vlucht voorwaarts in de richting van Wall Street. “Bedrijven in onze branche worden daar veel beter gewaardeerd en een groot deel van onze activiteiten bevindt zich daar natuurlijk al.”

Een tijdsindicatie wilde Zondervan niet geven, maar het concern zal wel enkele jaren nodig hebben om de recente jaren uit het geheugen van de belegger te wissen.

Op de beurs in Amsterdam maakten de plannen voor een Amerikaanse notering in elk geval geen indruk. Ondanks de eerdere winstwaarschuwing daalde de koers gisteren tot 26,60 gulden, zes dubbeltjes lager dan dinsdag. En anderhalve gulden lager in vergelijking met de koers van precies twee jaar geleden. De ruime verdubbeling van het koersgemiddelde is aan BolsWessanen volledig voorbijgegaan. In lijn met de zwakke beurs leverde het aandeel BolsWessanen vanmorgen nog eens 2 procent in.

De slechte prestaties van het concern leiden er niet toe dat het van de naam Koninklijke Wessanen af wil. “Ik zie geen enkele reden voor een nieuwe, fancy naam. Wessanen staat wat mij betreft voor kwaliteit, consistentie en voor groei van aandeelhouderswaarde.”

    • Erik van der Walle