Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor een nieuw informatienummer voor vrouwen in de overgang en een onderzoek van het Waterloopkundig Laboratorium in Delft naar het rivierbeheer in Nederland. Ned.2, 17.35-18.43u.

Nova. O.a. naar aanleiding van de dramatische val van de roebel een reportage over het failliet van de politiek in Rusland. Ned.3, 22.33-22.53u.

Hardtalk. Gesprek met de schrijfster Isabel Allende over haar werk, haar oom Salvador die in 1975 werd vermoord en over haar dochter die op 28-jarige leeftijd overleed. BBC World, 20.30-21.00u.

Het reces. In deze laatste aflevering van een serie gesprekken met politici de PvdA-fractievoorzitter, Ad Melkert. Ned.1, 23.15-23.51u.

DOCUMENTAIRES

Dromen van Harvard. Slot van een tweedelige documentaire over zeven high-schoolleerlingen in de VS en hun verlangen om op één van de elite-universiteiten te komen. Ned.1, 19.01, 19.30u.

Rare streken. De rivier de Mekong heeft twee verschillende gezichten. In Tibet is ze wild en onstuimig, terwijl ze in de Chinese vlakten zonder problemen bevaren kan worden. Afl.: De Mekong. Belg.2, 20.30-21.25u.

Zembla. Herhaling van een documentaire uit juli van vorig jaar over de TWA-vlucht 800 die op 17 juli 1996 voor de kust van New York explodeerde en waarbij 230 mensen om het leven kwamen. Aanvankelijk dacht men dat het een aanslag betrof. Ned.3, 20.46-21.30u.

Het andere gezicht. Eerder in dit jaar uitgezonden documentaire over de verwoede pogingen van Zuid-Afrikaanse architecten en stedenbouwkundigen om de scheidingen tussen rijke en arme wijken op te heffen. Ned.1, 21.02-21.40u.

De dood van Diana: Duister Complot? Was de dood van Diana Spencer en Dodi Al Fayed op 31 augustus van het vorig jaar in Parijs wel een tragisch ongeluk? Een team van ITV ontdekt dat er veel feiten zijn die erop kunnen duiden dat het ongeluk een andere oorzaak had. SBS6, 21.30-22.30u.

Werelden: Opgefokt. Nu maatschappelijk geslaagd maar in hun schooltijd buitenbeentje en pispaaltjes vertellen over hoe ze hun persoonlijkheid tegen de verdrukking in wisten te ontwikkelen. Ze werden leraar, architect, striptease-danseres, cartoontekenaar en televisiemaker. Ned.1, 21.40-22.23u.

Panorama. Slot van een tweeluik over de 444 dagen durende gijzeling van het Amerikaanse ambassadepersoneel in Teheran. Na jarenlange onderdrukking door de sjah, ontstond in 1978 de Iraanse revolutie, onder leiding van ayatollah Khomeini. Radicale studenten gijzelden 73 burgers van de sterkste mogendheid ter wereld, Amerika. De druk op president Carter om de gijzeling op te lossen, was enorm. In april 1980 riskeerde hij een gedurfde reddingsoperatie. Belg.1, 22.05-22.59u.

Abkassiert und totgepflegt? Uitgebreide aandacht voor de misstanden in Duitse verpleeghuizen. Duitsl.2, 23.00-23.45u.

Vergezicht. Onder de tamils op Sri Lanka groeit de aanhang voor de Hindoe-godin Kali. Met grote materiële en persoonlijke offers roepen de gelovigen haar hulp in bij het oplossen van hun problemen. Ned.3, 23.10-24.00u.

AMUSEMENT

Markant Nederland. In deze laatste aflevering in dit seizoen laat minister voor de Grote Steden en Integratie Roger van Boxtel in Gorinchem zijn favoriete plekjes zien. Ned.1, 19.30-20.00u.

The strip show. Het team van Spitting Image maakte een gevariëerde verzameling onvergetelijke cartoons. Een aantal scènes is natuurgetrouw, andere lijken zich af te spelen op een andere planeet of komen uit het traditionele soap-genre. Sommigen slechts voor enkele seconden. Herh. Ned.3, 19.50-20.18u.

Met het mes op tafel. Laatste aflevering van de kennis- en blufquiz waarin drie kandidaten strijden om de jackpot van 20.000 gulden. Ned.3, 21.30-22.00u.

MUZIEK

BBC Proms 98. Werken van Beethoven en Elgar, uitgevoerd door het BBC Scottish Symphony Orchestra o.l.v. Osmo Vanska. BBC1, 23.50-0.55u.

FILM

La garce (Christine Pascal, 1984, Frankrijk). Warrig, niet-chronolisch verteld drama volgt de door verkrachting en moord gekenmerkte levenswandel van Isabelle Huppert en Richard Berry. TV5, 20.00-22.00u.

Les apprentis (Pierre Salvadori, 1995, Frankrijk). Zie Film-vooraf. Belg.2, 21.25-23.00u.

Ju-dou (Zhang Yimou, 1990, China). Tweede speelfilm van de regisseur van o.a. Het rode korenveld en The Story of Qiu Ju is een knallend vormgegeven, meesleurend drama van passie, kleur en beweging, gesitueerd in een textielverfbedrijfje aan begin van deze eeuw. Uiteraard met Gong Li. Duitsl.2, 0.15-1.45u., nagesynchroniseerd.

Questi fantasmi (Renato Castellani, 1967, Italië). Onbeduidende griezelfarce waarin Sophia Loren en Vittorio Gassman een bespookt palazzo betrekken. Het spook wordt ontmaskerd als de op Loren verliefde Mario Adorf. Duitsl.1, 0.50-2.30u., nagesynchroniseerd.

. The Elephant Man (David Lynch, 1980, Engeland). De regisseur van o.a. Twin Peaks beschrijft met gevoel voor de 19de-eeuwse romantiek en sentimentele liefdadigheid de historische gebeurtenissen rond de ernstig misvormde J. Merrick, die het van kermisfreak bracht tot dandy, gefrequenteerd door nieuwsgierige aristocraten. Oscarnominatie voor John Hurt. Ook met Anthony Hopkins, Anne Bancroft, John Gielgud. BBC1, 0.55-3.00u., zwart-wit.

Gruss und Kuss vom Tegernsee (Rudolf Schündler, 1957, West-Duitsland). Muzikale persoonsverwisselingskomedie rond extravagante dochter van Amerikaanse hotelgigant. Morgen, Duitsl.2, 14.25-16.00u.