Roebelhandel stilgelegd; Fors verlies in Westen door chaos Moskou

AMSTERDAM, 27 AUG. Westerse banken en beleggers staan voor verliezen van tientallen miljarden dollars als gevolg van de chaos in Rusland. Dit is het gevolg van het plan voor sanering van de binnenlandse schuld door de Russische regering. Daar bovenop dreigen stroppen als Russische banken hun buitenlandse verplichtingen niet nakomen.

Analisten van Deutsche Bank rekenden vanmorgen in het blad Financial Times voor dat verliezen bij buitenlandse houders van Russische roebel- en dollarobligaties een waardedaling van minstens 33 miljard dollar (67 miljard gulden) van uitstaande obligatiebeleggingen tegemoet kunnen zien.

Credit Suise First Boston, de zakelijke tak van de de Zwitserse bank Credit Suisse, meldde gisteren een winstdaling van meer dan een kwart miljard dollar over de laatste twee maanden. Algemeen wordt aangenomen dat deze bank het nauwst betrokken is bij buitenlands kapitaalverkeer met Rusland. Hiervan zou 40 procent via CSFB lopen. Analisten houden er rekening mee dat de winstdaling bij CSFB dubbel zo hoog kan uitpakken.

Westerse bankiers en beleggers, waaronder topanalist Mark Moebius van het beleggingsconcern Templeton, zeiden vanmorgen dat Rusland het vertrouwen volledig heeft verloren, en dat het lang kan duren voordat Westerse financiers weer geld in het land steken.

Niet meegenomen in de ramingen over de mogelijke verliezen van Westerse banken zijn de nog onzichtbare verplichtingen van Russische banken tegenoverWesterse banken, bijvoorbeeld onderlinge leningen of termijnverplichtingen met betrekking valuta's, obligaties, aandelen en derivaten. Sommige schattingen gaan over bedragen van tot 50 miljard dollar die op deze manier gevaar lopen.

Soros Investment Funds (de speculatieve fondsen van meesterbelegger George Soros) heeft gisteren toegegeven tegen de 2 miljard dollar te hebben verloren als gevolg van de Russische crisis. Twee weken geleden was het overigens een ingezonden brief van Soros zelf in de FT die de druk op de Russische financiële markten versterkte. Soros zei in die brief dat de Russische economie in een “terminale fase” verkeerde.

Het Russische interbancaire verkeer ligt intussen volledig stil. Handel in valuta's werd vanmorgen niet toegestaan door de centrale bank, die de interbancaire markt al kort na opening sloot. Officieel bedraagt de koers van de roebel 7,86 per dollar, het slot van de handel van dinsdag. De centrale bank haalde gisteren alle transacties in roebel-dollar door en sloot ook toen de markt. De officiële koers van 7,86 roebel per dollar bevindt zich ver boven wat er daadwerkelijk voor roebels wordt betaald. Vanmorgen werd in de korte tijd dat de markt open was in Moskou 11,1 roebel voor een dollar geboden. Maar gistermiddag werd in de offshore-handel, valutahandel buiten Rusland, tegen een koers van tegen de 14 roebel voor een dollar gehandeld. Daarmee paste de roebel-dollarkoers zich aan de koers van 7,6 roebel per Duitse mark aan, die gisteren op de MICEX, de financiële markt van Moskou, officieel werd vastgesteld. Handel in roebel-mark was gisteren in de ochtend nog wel toegestaan.

Vanmorgen maakte de Russische centrale bank bekend dat de deviezenreserves in een week tijd zijn geslonken van 15,1 miljard dollar naar 13,4 miljard dollar als gevolg van aanvankelijke verdedigingspogingen voor de roebel. Vanmorgen circuleerde ook het bericht dat de Russische regering en het parlement prijsmaatregelen voorbereiden, en zelfs overwegen om de omwisselbaarheid van roebels volledig op te schorten.