Orkaan Bonnie bereikt kust VS

WILMINGTON/LAREDO, 27 AUG. De orkaan Bonnie heeft gisteravond om zes uur bij Cape Fear de oostkust van de Verenigde Staten bereikt. Bonnie beweegt zich nu langzaam - met een snelheid van ongeveer 16 kilometer per uur - in noordoostelijke richting.

De storm heeft op twee plaatsen - bij Holden- en Caswel beach ten zuiden van de stad Wilmington - de langgerekte eilanden voor de kust doorbroken. Verwacht wordt dat Bonnie de komende dagen langzaam in kracht zal afnemen.

De ernstigste schade tot nu toe werd veroorzaakt toen de storm het dak van een ziekenhuis lichtte. Ook verder landinwaarts, in het oosten van de staat North Carolina, heeft Bonnie schade aangericht. Er zijn geen slachtoffers gemeld.

Meteorologen waarschuwen dat de orkaan plaatselijk voor een halve meter regenval kan zorgen. Op sommige plaatsen is nu al 12 centimeter water gevallen. Zeker 480.000 mensen zitten zonder stroom, als gevolg van gebroken leidingen.

Wilmington wordt regelmatig getroffen door orkanen die dezelfde baan volgen als Bonnie. In 1996 werd de stad tot twee keer toe zwaar beschadigd door een orkaan. De stad en de omgeving trekken ieder jaar zo'n 1,6 miljoen toeristen. Gisteren hebben de meeste toeristen, evenals een groot deel van de bevolking, het gebied verlaten.

In de stad Laredo, aan de grens met Mexico, zijn achthonderd inwoners gisteren geëvacueerd voor de gevolgen van een andere tropische storm, Charley. Vandaag wordt een vloedgolf van acht meter hoog verwacht in de Rio Grande. Deze wordt veroorzaakt door zware regenval bij de stad Del Rio eerder deze week, waarbij 14 mensen omkwamen. De autoriteiten hebben alle 2.000 mensen die dicht bij de rivier wonen opgeroepen te vertrekken. (AP, Reuters, AFP)