Opnieuw rivaal Megawati PDI-voorzitter

JAKARTA, 27 AUG. De door de Indonesische regering gesteunde factie van de Partai Demokrasi Indonesia (PDI) heeft gisteren tijdens een roerig congres in Palu, Midden-Sulawesi, de partijveteraan Budi Hardjono gekozen als nieuwe algemeen voorzitter.

Volgens waarnemers betekent dit dat de regering-Habibie het beleid voortzet van voormalig president Soeharto, dat erop was gericht om de populaire PDI-leider Megawati Soekarnoputri buiten spel te zetten. Megawati, de oudste dochter van Indonesië's eerste president Soekarno, werd in juni 1996 op een door de autoriteiten geënsceneerd partijcongres in Medan, Noord-Sumatra, als voorzitter vervangen door Soerjadi. Dat gebeurde destijds uit angst dat Megawati een geduchte tegenkandidaat zou kunnen zijn bij de presidentsverkiezingen, die in maart zijn gehouden. Verwacht werd dat zij zou profiteren van de nog altijd immense populariteit van haar in 1970 overleden vader.

Megawati's rivaal Soerjadi heeft voor het huidige congres in Palu laten weten niet beschikbaar te zijn voor een nieuwe termijn als partijvoorzitter. Onder zijn leiding leed de PDI bij de parlementsverkiezingen van 1997 de grootste nederlaag in haar bestaan.

Het huidige PDI-congres, dat afgelopen dinsdag door minister Syarwan Hamid van Binnenlandse Zaken werd geopend en vandaag waarschijnlijk voortijdig wordt afgesloten, vormt het middelpunt van een controverse over de overheidsbemoeienis met deze partij. Megawati en haar aanhangers hebben verklaard dat de geschiedenis zich herhaalt en dat de regering wederom een partijcongres in scène zet om de positie van de PDI te verzwakken door tweespalt te zaaien. Megawati-aanhangers hebben in Palu getracht het congres te verstoren, maar raakten afgelopen dinsdag slaags met ordetroepen. Toen de politie een menigte met traangas en rubberkogels uiteen dreef, raakten dertien Megawati-aanhangers gewond. Vier politiemannen werden verwond door rondvliegende stenen. Megawati heeft gisteren haar sympathisanten opgeroepen het geweld te staken. Budi Hardjono was de door de regering gesteunde kandidaat voor de PDI-leiding tijdens het congres in Surabaya, in 1993. Toen werd echter Megawati als voorzitter gekozen.