Onderzoek moord Martin Luther King

WASHINGTON, 27 AUG. De Amerikaanse minister van Justitie, Janet Reno, heeft gisteren een nieuw onderzoek aangekondigd naar de moord op burgerrechtenactivist Martin Luther King op 4 april 1968.

De familie van King had aangedrongen op een landelijke onderzoekscommissie naar het voorbeeld van de Zuid-Afrikaanse Waarheids- en Verzoeningscommissie. Het ministerie van Justitie was aanvankelijk terughoudend met het openen van een nieuw onderzoek, maar heeft toegegeven onder druk van het Witte Huis en enkele invloedrijke Democratische senatoren.

De familie King heeft nieuw bewijsmateriaal aangedragen voor het vermoeden dat er meer mensen bij de aanslag betrokken waren dan de veroordeelde James Earl Ray, die bij twee eerdere onderzoeken als enige dader werd aangemerkt. Ray herriep zijn eerdere bekentenis en probeerde vergeefs zijn proces te heropenen, voordat hij in april van dit jaar in de gevangenis overleed. De nieuwe bewijzen zijn afkomstig van een oud FBI-agent en een voormalige cafe-eigenaar uit Memphis, de stad waar King werd vermoord. Indien men nieuwe schuldigen vindt, kunnen deze niet meer strafrechtelijk worden vervolgd, omdat de misdaad is verjaard. (Reuters, AFP)