Oekraïne wil schuld later gaan aflossen

KIEV, 27 AUG. De financiële en economische crisis van Rusland raakt buurland Oekraïne hard. De koers van de nationale munteenheid, de hryvna, is zo sterk onder druk gekomen dat de regering probeert de schulden die ze op korte termijn moet voldoen op een later tijdstip af te betalen.

Het ministerie van Financiën in Kiev heeft gisteren buitenlandse investeerders aangeboden kortlopende schuldbewijzen in hryvna's om te zetten in langlopende papieren in dollars. Lukt deze vorm van herstructurering niet, dan moet Oekraïne nog voor het einde van dit jaar ongeveer 3 miljard dollar aan staatsleningen aflossen.

De hryvna is de afgelopen dagen 5 procent in waarde gedaald tegenover de Amerikaanse dollar. Analisten vrezen dat de komende weken de Oekraïnse munteenheid nog eens 20 procent minder waard zal worden. Het land dreigt verder in de problemen te raken doordat het Internationaal Monetair Fonds een definitief besluit over een krediet van 2,2 miljard dollar voorlopig heeft uitgesteld. Het IMF-bestuur zou aanvankelijk eind deze maand de knoop doorhakken, maar door de crisis in Rusland is ook de situatie in Oekraïne veranderd. Het fonds wil nu eerst de jongste stand van zaken beoordelen.

Gisteravond had president Koetsjma van Oekraïne op De Krim een ontmoeting met premier Tsjernomyrdin van Rusland over de huidige crisis en de daaruit voortvloeiende gevolgen. De twee kwamen overeen de zaken gezamenlijk aan te pakken, maar gaven niet concreet aan hoe ze dat denken te gaan doen. Op het schiereiland in de Zwarte Zee stond voor het Oekraïnse staatshoofd ook een onderhoud met algemeen directeur Camdessus van het IMF op het programma. Daarbij zou de centrale-bankpresident Joesjtsjenko aanwezig zijn. (KRF, AFP)