Nieuwe mug in Londense metro

LONDEN, 27 AUG. De Londense metro is volgens Britse wetenschappers de leefomgeving van een nieuw soort mug, de “molestus”.

Dat staat in het laatste nummer van het Wildlife Magazine van de BBC. De mug zou niet in staat zijn om te paren met zijn bovengrondse soortgenoten, zodat er van een nieuwe soort kan worden gesproken, ook al zijn beide afkomstig van de Culex pipiens. De donkere, vochtige en warme metrogangen die een eeuw geleden werden aangelegd, vormen een goede leefomgeving voor muggen. Dit is mogelijk de reden waarom de mutatie sneller dan normaal is verlopen. De mug zou zich vooral voeden met het bloed van ratten en muizen, maar ook van mensen. Wetenschappers zullen de molestus gebruiken in onderzoek naar de manier waarop diersoorten hun gedrag aanpassen aan hun omgeving. Volgens onderzoeker Kate Byrne zouden de muggen zelfs per metrolijn verschillen vertonen. (Reuters, AP)