Nieuw geval van BSE in Groningen

DEN HAAG, 27 AUG. Op een veehouderij in het Groningse Vriescheloo is gisteren bij een zesjarige melkkoe de runderziekte BSE vastgesteld. Vanochtend is het bedrijf met 90 koeien geruimd.

BSE wordt gezien als mogelijke oorzaak van de bij mensen dodelijke ziekte van Creutzfeldt-Jacob. Met de uitbraak in Vriescheloo zijn er nu drie gevallen van BSE in Nederland geconstateerd; eerder gebeurde dit op 21 maart 1997 in het Gelderse Wilp en op 7 april 1997 in het Friese Kollum.

De gekkekoeienziekte, zoals BSE ook wordt genoemd, is mogelijk veroorzaakt door het gebruik van besmet veevoer. Dieren die hetzelfde voer hebben gehad, zouden dus ook besmet kunnen zijn. Daarom worden runderen die tussen 9 maart 1992 en 9 maart 1993 op het bedrijf in Vriescheloo zijn geboren onderzocht op BSE. De Algemene Inspectiedienst onderzoekt welk voer de besmette koe heeft gekregen en of elders hetzelfde voer is gebruikt.

Volgens een woordvoerder van de Productschappen Vee, Vlees en Eieren kan de zaak vooral nadelige gevolgen hebben voor de export van levende runderen. “Als sommige landen de grenzen zouden sluiten, kan dat in het ergste geval tientallen miljoenen guldens gaan kosten.” De kans dat met BSE besmet vlees in de winkels terechtkomt, is volgens de woordvoerder zo goed als uitgesloten.