'Microsoft dreigde Intel'

Door onze correspondent NEW YORK, 27 AUG. Softwaregigant Microsoft heeft in 1995 de chipproducent Intel gewaarschuwd om niet te veel activiteiten richting Internet te ontwikkelen. Intel heeft daar uit vrees voor verlies van zijn goede band met Microsoft en van zijn marktaandeel aan toegegeven.

Dat blijkt volgens de New York Times uit getuigenverklaringen en interne memo's van Intelwerknemers. Als dit hard gemaakt kan worden, heeft het departement van justitie opnieuw een argument tegen Microsoft. Het bedrijf is aangeklaagd wegens misbruik van zijn monopoliepositie en schending van de Amerikaanse antitrustwetten. Het proces begint op 23 september.

Vertegenwoordigers van Microsoft en Intel kwamen bij elkaar in het begin van augustus 1995. Microsoft zou toen met zoveel woorden hebben gedreigd dat Intel zich ver moest houden van het ontwikkelen van programmatuur voor Internet.

Omstreeks dezelfde tijd maakte Microsoft publiekelijk bekend dat het 100 miljoen dollar uittrok voor de training van technici die het besturingsprogramma Windows geschikt maakten voor de alpha-chip van Digital Equipment Corporation (DEC). DEC is een concurrent van Intel.

Volgens de New York Times werd de Microsoft-delegatie geleid door topman Bill Gates zelf. Hij sprak 'vage dreigementen' uit en was 'woest' over Intels “investeringen in Internet.”