Kok herstelt uitlatingen Srebrenica; Kamer steunt Paars II

DEN HAAG, 27 AUG. Premier Kok heeft gisteren een scherpe uitspraak teruggenomen die hij eerder deze maand deed over de kwestie-Srebrenica. Hij deed dit op de tweede dag van het debat over de regeringsverklaring.

Zoals verwacht gaven de Tweede Kamerfracties van PvdA, VVD en D66 gisteren hun steun aan het tweede kabinet-Kok.

Tien dagen geleden zei premier Kok op de vraag of hij begrip kon hebben voor Nederlandse militairen die in een onoverzichtelijke toestand met hun pantserwagen over Bosnische strijders zouden hebben gereden: “Ik vind dat er nu absoluut geen sprake kan zijn van welk begrip dan ook.” Zijn uitspraak, tegenover een televisie-journalist op de eerste dag na zijn korte vakantie, wekte verbazing in politiek Den Haag en verbittering bij veel militairen.

Gisteren zei Kok na vragen van CDA en GroenLinks dat hij het zo niet had bedoeld. De premier vertelde dat hij de journalist “vrij rustig” had geantwoord. Om zijn antwoord af te ronden had hij de bewuste zin uitgesproken. “Door mijn woorden 'op dit moment heb ik even nergens begrip voor', is ongelukkigerwijs precies het tegenovergestelde ontstaan van wat ik beoogde, alsof ik een keiharde uitval pleegde naar onze mensen daar. Dat is wel het laatste wat ik zou willen”, aldus Kok. De premier staat volledig achter het onderzoek dat minister De Grave (Defensie) heeft gelast. “Ik zit niet zo in elkaar dat ik mensen een schop geef als de bewijzen niet zijn geleverd dat zij zoiets verdienen.”

Het debat over de regeringsverklaring leverde gisteren geen grote verrassingen meer op. Kok onderstreepte nog eens dat zijn kabinet onverkort zal vasthouden aan de afspraken over de bezuinigingen (7,6 miljard) en extra uitgaven voor nieuw beleid (9,0 miljard) die in het regeerakkoord zijn gemaakt.

GroenLinks-aanvoerder Rosenmöller deed nog een felle aanval op de PvdA. De sociaal-democraten hebben hun verkiezingsbelofte, aldus Rosenmöller, niet waargemaakt om de uitkeringen te verhogen bij een econosmische groei van meer dan 2 procent ('koppeling-plus'). PvdA-fractievoorzitter Melkert antwoordde dat de lage inkomens de komende periode er wel degelijk op vooruitgegaan, maar op een andere -fiscale- manier, die geen werkgelegenheid kost.