Kinderagenda

Egypte Geheimzinnige sfinxen, enorme piramides, raadselachtige hiëroglyfen, enge mummies. Over het oude Egypte is een tentoonstelling te zien in Museum Boijmans Van Beuningen en speciaal voor kinderen heeft het museum een Piramide Speelboek en een Piramide Speelhoek gemaakt. Zo vertelt de gids Piramidas wat een sfinx nou eigenlijk is en waarom een fabriek van wc-potten ooit voor de naam Sphinx heeft gekozen. Hij vraagt kinderen een oude tekening van de Sfinx in Gizeh, die half onder het zand verstopt is, af te maken. En als je het niet eng vindt, mag je je eigen mummiekist maken. Het boekje heeft een driehoekige vorm, je raadt het al: in de vorm van een piramide. Het is verstopt in een uitklapbare piramide, waarop werken van de tentoontelling in kleur zijn afgedrukt. Maar ook leuk is een bezoek in het donkere binnenste van de piramide, natuurlijk met een zaklantaarn.

*Piramide Speelboek ƒ 5 op de expositie 'Egyptomania in Holland' t/m 1 nov in Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark 18-20, Rotterdam.

Didgeridu Het klinkt als een exotische vogel uit een ver land, maar een didgeridu is gewoon een blaasinstrument uit Australië. Het is een soort houten pijp, waar de oorspronkelijke bewonders van dat land, de aboriginals muziek mee maken. Op de 'themamiddag Didgeridu' in het Haagse PTT Museum op zo 30 aug van 14-15u15 leert Anu van Leeuwen kinderen hoe ze muziek met die pijp kunnen maken. Aan het eind van de middag is er een optreden van diezelfde kinderen. En heb je meer met ruimtevaart of wetenschap dan met muziek, dan is er diezelfde middag ook een workshop Satelliet, waarbij een model van een satelliet gebouwd kan worden. Op wo 2 sept is er een workshop Geheimschrift: hier moet een bericht in spijkerschrift op een kleitablet worden geschreven en geheime berichten ontcijferd worden. De workshops beginnen om 14u en duren tot 16u.

*Workshop Didgeridu, Satelliet Bouwen en Geheimschrift op zo 30 aug van 15-15u15 en 14-16u en wo 2 sept van 14-16u in het PTT Museum, Zeestraat 82, Den Haag voor kinderen van 8 t/m 12 jaar, kosten ƒ 6 inclusief entree. Opgeven 070-3307500.

De genie op het waterMeestal bouwen ze bruggen of maken landingsplaatsen, noodhavens of wegen, maar za 29 aug van 11-17u bestuurt het Regiment Genietroepen rubberen slagboten. Opstapplaats is de Hippolytusbuurt in het Centrum van Delft. Daarvandaan wordt naar het Legermuseum aan de Korte Geer gevaren, waar kinderen zich op de binnenplaats in camouflagekleuren kunnen laten schminken en een (polaroid)foto laten maken. In de filmzaal draait een speciale film over de genie en ook is de expositie 'Werk in uitvoering, 250 jaar Regiment Genietroepen' te zien. En wo 2 sept kunnen kinderen zelf met was en verf een batikdoek maken. Eerst wordt de tentoonstelling 'Soldatensouvenirs in Batik 1945-1950' bekeken, met doeken die Nederlandse militairen als aandenken hebben laten batikken in Nederlands-Indië, daarna kunnen ze onder deskundige leiding zelf aan de gang.

*Meevaren in rubberen boten van de genie op za 29 aug van 11-17u, film over de genie, schminken, foto laten maken en expositie over de genie in het Legermuseum, Korte Geer 1, Delft. De toegang en alle activiteiten zijn gratis. Inl 015-2150547.

Kosmos Burgh-Haamstede, Zeeland, Holland, Europa, de wereld, het universum. Als kind schreef ik dat op ansichtkaarten. Wil je dit jaar niet de groeten doen uit Terschelling of Zuid-Frankrijk maar uit de Kosmos, ga dan naar de knutselworkshop op zo 30 aug van 13u30-16u in Museum Boerhaave, Leiden. Versier je eigen reuze-ansichtkaart en maakt daarbij een vrolijke envelop. Aan het einde van de middag wordt nog de tekenfilm 'Mannen op de Maan' met de beroemde reporter Kuifje vertoond.

*Knutselworkshop 'Doe de groeten uit de Kosmos' op zo 30 aug van 13u30-16u voor kinderen van 6 tot 11 jaar in Museum Boerhaave, Lange St. Agnietenstraat 10, Leiden. Inl 071-5214224.

Sterrenkunde Binnenplaneten, buitenplaneten, zonnenstelsel, sterren, sterrenstelsels, een les over optiek en het bekijken van telescopen; het komt allemaal aan de orde op de cursus Sterrenkunde, die georganiseerd wordt door bezoekerscentrum Oisterwijk van de Vereniging Natuurmonumenten en de astronomische vereniging WEGA. De cursus (tien lessen) begint in september, is voor kinderen van 8 t/m 13 jaar en is een maal in de veertien dagen van 19-21u30 op vrijdagavond. Kosten ƒ 70, het bedrag is inclusief cursusmateriaal, maar exlusief excursie. Inl 013-5422534, 5720276 of 013-5219209.

Vogels Welke vogels leven er op de hei en in het bos? Welke zang of alarmroep hoort bij welke vogel? En welke ander kenmerken verraden de aanwezigheid van verschillende soorten vogels? Op zo 30 aug is er om 07u30 (!) een vogelexcursie voor alle leeftijden in bezoekerscentrum Brunsummerheide, Schaapskooiweg 99, Heerlen. Kosten ƒ 2,50. Op wo 2 sept kunnen kinderen van 4 t/m 12 jaar de boswachter helpen van 14-15u30 in hetzelfde bezoekerscentrum. Kosten ƒ 2,50. Aanmelden zowel voor de vogelexcursie als voor hulpje van de boswachter 045-5223131.

Schapen drijven Een herder kan een kudde schapen nooit alleen drijven, maar heeft altijd de hulp van een hond nodig. Op bezoekerscentrum Dwingelderveld van Natuurmonumenten, Benderse 22, Ruinen wordt op do 3 sept om 10u30 een demonstratie gegeven hoe een herder samenwerkt met een hond (in dit geval een herder). Kleuters kunnen het schapenpaadje aflopen en na afloop een schaapje maken van echte schapenvacht.

Oosterse straatHet Bijbels Openluchtmuseum verkeert zo 30 aug in Oosterse sferen. In de Oosterse straat zit een Egyptische kapper, waar je je haar in een vlechtkapsel kan laten veranderen. Iedereen kan zich verkleden en proberen om zijn of haar naam in hiëroglyfen te schrijven. Er zijn ook Egyptische hapjes en drankjes.

*Egyptische sfeer in het Bijbels Openluchtmuseum, Heilige Landstichting, bij Nijmegen van 12u30-16u30. Toegang ƒ 6,50 voor kinderen van 5 t/m 13 jaar, daarboven ƒ 10,50.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad

Postbus 8987

3009 TH Rotterdam.

Samenstelling Tonny Schoemaker