Kampioen van Slovenië dwingt verlenging af tegen elftal van Robson; PSV heeft alleen geluk van een topclub

EINDHOVEN, 27 AUG. Hoewel vandaag in Monte Carlo de loting plaats heeft van de Champions League mét het naamkaartje van PSV in een van de kokers, bestaat er geen enkele reden om aan te nemen dat het nieuwe team van trainer Bobby Robson al rijp is voor Europees voetbal. De twee duels tegen het eenvoudige Maribor geven aanleiding te veronderstellen dat PSV hoogstens als figurant zal deelnemen aan het prestigieuze toernooi. In Slovenië blameerde de Brabantse ploeg zich al door een 2-1 nederlaag op te lopen, gisteravond moest er een verlenging aan te pas komen om toegang te krijgen tot de goudmijn van het Europa-Cupvoetbal. In de barrage bouwde PSV een 2-1 voorsprong uit tot 4-1.

PSV mag dan momenteel niet over een fameus elftal beschikken, het heeft wel het geluk van een topclub. Toen het halverwege de tweede helft nog steeds 1-1 stond bracht de paal redding bij een ver schot van Gajser. De doorslaggevende derde treffer van invaller Rommedahl was een mislukte voorzet die door Stankovic, de keeper van Maribor, in eigen doel werd geslagen. “Het was het fortuin dat we nodig hadden”, erkende Robson later.

PSV had de hele wedstrijd een aanzienlijk veldoverwicht, maar oefende te weinig druk uit. Het aantal echte kansen viel op een hand te tellen. Desondanks was het team erg aanvallend ingesteld. In de laatste fase had Robson zelfs zeven spelers een offensieve opdracht gegeven. De spitsen De Bilde en Van Nistelrooy kregen te weinig ondersteuning vanuit het middenveld. Anderzijds dwongen zij ook te weinig af voor het doel. En verder lijkt het centrum van de defensie met de onberekenbare Marcos een achilleshiel waar nog veel tegenstanders dit seizoen van kunnen profiteren. Vooral op het allerhoogste podium van de Champions League.

PSV moet het de komende maanden van zijn vechtlust hebben, wil het wat geld verdienen. Het startgeld van drie miljoen gulden is natuurlijk al meegenomen. Maar verder zal de olympische gedachte van Pierre de Coubertin - deelnemen is belangrijker dan winnen - eerder overheersen dan het incasseren van winstpremies. Robson: “Toch bespeur ik vooruitgang. Dit optreden was al veel beter dan twee weken geleden in Maribor. De jonge spelers in het elftal zijn bereid hard te werken voor de club.”

Aanvankelijk kreeg Robson hoofdpijn van zijn elftal. Bij een van de eerste counters van Maribor wipte Filipovic de bal over doelman Lodewijks, die nog een keer de geschorste Waterreus verving. Er ging weer eens balverlies aan vooraf van centrale verdediger Marcos, voor wie het spel veel te snel lijkt te gaan. Vier minuten later werd een voorzet van De Bilde ingekopt door Van Nistelrooy: 1-1. Robson: “Dat vond ik achteraf ons beste doelpunt. Dit was de afronding van een goede aanval. Het viel me verder mee dat PSV niet direct in paniek raakte bij de tegentreffer.”

Dat was een van de weinig positieve elementen in het spel van de 'Eindhovense trots' in de eerste helft. PSV leed onnoemelijk veel balverlies. Ooijer, normaal rechtshalf maar nu aanvallende middenvelder achter de spitsen, en Khokhlov wisten zich geen raad met de kleine ruimte op de helft van Maribor. De Slovenen leverden al snel hun tweede aanvaller in. Alleen Filipovic bleef over. Hij werd vaak aangespeeld door het twintigjarige talent Ceh. Khokhlov demonstreerde wel een paar technische hoogstandjes, maar de Rus liet verder blijken nog te weinig tactisch inzicht te hebben op deze positie. Zijn ondersteuning van het spitsen-duo was voor het doel onvoldoende.

In de rust liet Robson linksback Jorginho douchen en werd Bruggink als extra aanvaller aan het team toegevoegd. Althans dat lag in de lijn der verwachting. Ook Bruggink speelde echter teruggetrokken. Eerst achter de spitsen en toen Rommedahl inviel kreeg hij tot zijn stomme verbazing de mededeling dat hij links in de zone moest aanvallen en verdedigen. “Zonder dat ik het zelf heb aangegeven heeft de trainer ingezien dat ik ook heel goed uit de voeten kan op het middenveld”, vertelde de voormalige speler van FC Twente. “Maar dan wel met een verdediger in mijn rug. Ik zou best zo kunnen spelen als Cocu bij ons de afgelopen jaren heeft gedaan. Daar heb ik zonder meer het spelinzicht en het loopvermogen voor. Op de training heb ik maandag al geoefend achter de spitsen.”

Bruggink was zijn basisplaats kwijtgeraakt aan De Bilde. “Ik speelde tegen Cambuur ook een dramatisch slechte wedstrijd. Robson vond De Bilde in dat duel goed invallen. Al was het maar tien minuten. Daarom wilde hij het nu eens met Gilles proberen. Zo gaat dat.” Jeugd-international Bruggink (21) had dan ook een voldaan gevoel toen hij ruim twintig minuten voor tijd PSV aan een broodnodige voorsprong hielp. Dit keer was Khokhlov wel attent met een lobje als voorbereidend werk. Bruggink, die vorig seizoen onder Advocaat weinig speelminuten kreeg: “Ik ben goed ingevallen. Dit moet mijn seizoen worden.”

Na de toevalstreffer van Rommedahl deelde De Bilde met een enorme knal de genadeklap uit aan Maribor. PSV bleef daardoor een schande bespaard. Maar dat de ploeg nog steeds onder begeleiding van het nummer Simply the Best van Tina Turner het veld opkomt, begint zo langzamerhand aandoenlijk te worden. Bruggink vroeg om geduld. “Vorig seizoen speelden we met zes internationals. Dit jonge, nieuwe elftal moet nog even groeien.”

    • Erik Oudshoorn