IMF-topman Camdessus voert spoedoverleg op Krim

MOSKOU / WASHINGTON, 27 AUG. Managing director Camdessus van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft gisteren met de Russische premier Tsjernomyrdin spoedoverleg gevoerd over de economische crisissituatie in het land. Het overleg vond plaats op het Oekraïnse schiereiland De Krim. Camdessus sprak daar ook met de Oekraïnse president Koetsjma. “Het doel van het bezoek van Camdessus is het bespreken van de recente ontwikkelingen in Rusland en de gevolgen voor de regio, in het bijzonder Oekraïne”, aldus een IMF-woordvoerder.

Vorige maand bereikte het IMF met Moskou een akkoord over een nieuw internationaal hulppakket van 22,6 miljard dollar om aan de dreigende crisis het hoofd te bieden. Hiervan werd 4,8 miljard dollar onmiddellijk ter beschikking gesteld. Het nieuwe hulppakket kwam bovenop het driejarige krediet van 10 miljard dollar voor de periode 1996-1998, waarover begin 1996 een akkoord werd bereikt. Dit krediet was een fikse steun in de rug voor president Jeltsin in zijn herverkiezingscampagne. Het bestuur van het IMF komt in september voor een reguliere vergadering bijeen om te beslissen over de uitbetaling van een tweede tranche van 4,3 miljard dollar van het jongste hulppakket. Eerder deze maand arriveerde een IMF-missie in Moskou voor een evaluatie met het oog op het besluit in september. De situatie in Rusland is echter dramatisch verslechterd sinds de feitelijke devaluatie van de roebel vorige week. “Men is nu een bezig de effecten door te rekenen van de jongste maatregelen op de macro-economische grootheden”, zei een IMF-functionaris gisteren tegenover deze krant.

Het IMF heeft in het verleden meermalen de uitbetaling van krediettranches aan Moskou stopgezet. Zo werd vorig jaar de uitbetaling van de maandelijkse tranches van 340 miljoen dollar (van het driejarige krediet van 10 miljard dollar) opgeschort, omdat het IMF ontevreden was over de falende Russische belastinginning. Ook dit jaar werd de uitkering enige tijd gestaakt. In de juni werd de uitbetaling hervat, nadat de (inmiddels afgetreden) regering-Kirijenko een nieuw crisisplan had gepresenteerd.

Een besluit van het IMF-bestuur volgende maand over de tweede tranche van het pakket van 22,6 miljard dollar wordt algemeen als een belangrijk signaal gezien. De Russische IMF-onderhandelaar Tsjoebais zei gisteren volgens het persbureau Interfax dat de tekortschietende belastinginning “waarschijnlijk een belangrijke kwestie wordt bij de besluitvorming van het IMF”. Hij toonde zich niettemin optimistisch dat Moskou aan de IMF-voorwaarden kan voldoen. “Er is een uitweg uit deze situatie”, aldus Tsjoebais.

De industrielanden sloegen gisteren een hardere toon aan tegen Moskou. Volgens een woordvoerder van het Witte Huis moet de Russische regering “nu meer dan ooit financieel orde op zaken stellen en een beleid uitstippelen voor de roebel , voor de staatsschuld en voor de banken dat stabiliteit brengt”. De Duitse minister van Financiën Waigel gaf aan dat “Rusland het zelf moet doen”.