Hier & Daar

Hiswa De Hiswa te Water 98 heeft plaats van 1 t/m 6 sept in IJmuiden, waar 350 nieuwe zeil- en motorboten te zien zijn. Er zijn gratis proeflessen zeilen voor partners van fanatieke zeilers en je kunt een zeiltocht op zee maken met Henk de Velde op de 'Simac' of met de Nederlandse Whitbread-deelnemer Brunel Sunergy. Op 2 sept is de start van de Hiswa zeilrace, de 'Alltrend Challenge Cup' naar Lowestoft in Engeland en op 5 sept komen de zeiljachten terug.

*Seaport Marina IJmuiden, dag 10-18u, toegang ƒ 25, kinderen 4-11 jr ƒ 17,50. Meevaren met professionele zeezeilers kost ƒ 75, v.a. 10 uur opgeven bij de informatiebalie. Inl 020-5491212.

Kunst uit Afrika De Omenala Cultural Band geeft op 30 aug om 14u een concert op het Kerkplein voor de Arnhemse Eusebiuskerk. Het optreden wordt gehouden in het kader van het jaarlijkse Rijnfestival en vestigt tevens de aandacht op de tentoonstelling 'Magie en mystiek uit donker Afrika' in de Eusebiuskerk. Deze expositie toont moderne en traditionele beeldhouwkunst, kunstnijverheid en schilderkunst uit West-, Centraal- en Oost-Afrika beneden de Sahara. In de kerk is om 13u een percussieworkshop. De hele dag door kunnen bezoekers Afrikaanse hapjes proeven en een Ethiopische koffieceremonie bijwonen. Speciaal voor kinderen is er een workshop stoffen stempelen.

*Magie en mystiek uit donker Afrika, t/m 13 sept, Eusebiuskerk, Kerkplein 1, Arnhem. Dag 10-18u. Inl 026-4435068.

Muziek in de tuin Behalve de tuinarchitectuur bewonderen van de Tuinen van Mies Ruys in Dedemsvaart, kun je op 30 aug in de Boerenschuur van de Tuinen luisteren naar een concert van fluitiste Cecilia Oomes en harpist Alexandert Bonnet, die o.a. werken van Debussy, Tournier en J. Andriessen spelen.

*Tuinen Mies Ruys, Moerheimstraat 78, Dedemsvaart. Aanvang concert 11u15. Theehuis geopend voor concertbezoekers v.a. 10u30. Toegang ƒ 20 incl entree Tuinen. De Tuinen en het Theehuis zijn open t/m 31 okt, ma t/m za 10-17u, zo 13-17u. Inl 0523-614774.

Salaam Lombok Op de grote openlucht bazaar Salaam Lombok op 30 aug en 27 sept in Utrecht zijn producten uit de hele wereld te koop, zoals lampen, aardewerk, mozaïek, Turkse en Marokkaanse muziekinstrumenten, oosterse stoffen, Ghanese ambachtelijke producten, bedoeïenentapijten en katholieke voorwerpen. Ook treden muziekgroepen op, waaronder de Afghaanse Yawid Nastrat Group en Noujoum Raï, met Noord-Afrikaanse pop, en kan er uit 20 verschillende keukens gegeten worden.

*Salaam Lombok, Kanaalstraat en Damstraat, Utrecht, zo 30 aug en 27 sept 12-20u.

De Dijk De Zeeland Nazomer Festivals openen op 3 sept in Kats met de première van het theaterstuk 'De Dijk' dat het verhaal van de inpoldering van Noord Beveland in 1598 opnieuw vertelt. Het stuk wordt gespeeld door o.a. Petra Laseur en Huib Rooymans, in de regie van Kees Scholten.

*Oostzeedijk, Kats, 3 t/m 6, 11 en 12 sept , 20u30. Res 0118-659650.

Oldtimer beurs Op 29 en 30 aug wordt er in het Autotron een Oldtimer Zomerruilbeurs georganiseerd, waar behalve historische auto's, onderdelen (ook voor brommers en scooters), miniaturen, verzekeringen en boeken te vinden zijn.

*Autotron Rosmalen, 10-17u, entree ƒ 19,50, kinderen 4-12 jr/65+ ƒ 17,50. Inl 073-5219050.

Waterpalet In vijftien stadjes en dorpen in het Hollandse rivierengebied worden van 28 t/m 30 aug onder de titel 'WaterPalet '98 activiteiten georganiseerd rond het thema schilderkunst. Bezoekers kunnen in o.a. Oudewater, Nieuwegein, Wijk bij Duurstede en Culemborg deelnemen aan workshops schilderen, excursies en fietstochten. Straatartiesten, waaronder sneltekenaars, bodypainters, karikatuurtekenaars en silhouetknippers, geven demonstraties en er zijn theater- en muziekoptredens. Op zo is de slotmanifestatie in Gorinchem, waar deelnemers aan de oever van de Merwede een panoramaschilderij maken.

*WaterPalet '98, opgeven voor de workshops bij VVV Zuid-Holland Zuid, tel 078-6132800. Inl over andere activiteiten bij Rivierenland Holland 078-6322455.

Amor in de Kunst Amor in de kunst is het thema van de Haagse Kunst & Antiekdagen op 29 en 30 aug. Op het Lange Voorhout is een markt met antiek, curiosa, boeken, heramiek en beeldhouwwerk. Bezoekers kunnen beide dagen voorwerpen gratis laten taxeren bij de veilinghuizen Glerum Kunst en Antiekveilingen B.V., van Stockum's Veilingen B.V. en Venduehuis der Notarissen. Bij de laatste wordt v.a. 15u ook een veiling gehouden.

*Haagse Kunst & Antiekdagen, 10-17u. Inl 0900-3403505.